Ook vleesprijs stijgt de komende maanden

15 maart 2022 Redactie Vleesmagazine
Foto: Koos Groenewold

De media stonden er vol mee de afgelopen dagen. De prijzen van voeding gaan omhoog. Door de oorlog in de Oekraïne, de hoge kosten voor brandstof en energie en de stijgende grondstofprijzen. Dat geldt ook voor de prijs van vlees, vertelt Thijs Geijer, sectoreconoom food van ING, aan RTL Nieuws.

De duurdere productiekosten worden volgens Geijer met vertraging doorberekend aan de consument. Bij producten als brood en pasta die direct van duurdere grondstoffen zoals graan gemaakt worden, stijgen de prijzen het eerst. Bij vlees gebeurt dit later, maar Geijer verwacht ook hier prijsstijgingen.

Langere keten

De keten van boer naar bord duurt langer. Zo voeren veehouders varken bijvoorbeeld zo’n zeven maanden. Ze gaan pas last van de gestegen grondstof prijzen als graan en mais krijgen als ze nieuw voer moeten kopen. "Men heeft misschien nog voorraad veevoer”, zegt Geijer tegen RTL Nieuws. “Maar als vee- en pluimveehouders straks tegen de huidige prijzen graan en mais moeten inkopen, gaan we het zeker merken aan de prijzen."

Verschillen

Ook stijgt de prijs van de ene vleessoort sneller dan de andere. Geijer verwacht dat de prijs van rundvlees minderen snel stijgt dan die van varkens- en kippenvlees. Runderen grazen buiten en zijn daardoor minder afhankelijk van veevoer.

Hoe ga jij als slager om met de gestegen kosten? Verhoog je de prijzen of kies je voor een andere methode? Laat het ons weten op info@vleesmagazine.nl.

Bron: RTL Nieuws

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?