Online platform tegen voedselverspilling van start

attachment-001_food-image-1507404

De voedselsector heeft er een nieuw initiatief bij om voedselverspilling tegen te gaan. Op www.voedselmarkt.nl kunnen bedrijven restpartijen en reststromen in een vroeg stadium aanbieden, waardoor verspilling wordt tegengegaan en 'verloren gewaand' voedsel nog geld oplevert.

De eerste bedrijven hebben inmiddels advertenties geplaatst op www.voedselmarkt.nl. Het platform is half april live gegaan.

Ondernemers Jacob Kapitein en Jacob Vlot zijn de initiatiefnemers achter voedselmarkt.nl. Beiden delen een achtergrond in de visserij en zagen hoeveel moeite, tijd en energie het kostte om voor de gevangen vis een bestemming te vinden. Te vaak zagen ze partijen in koel- en vrieshuizen wachten op afnemers die nooit zouden komen. Het feit dat veel voedsel werd weggegooid, liet ze niet los.

Nieuwe afzet

Omdat verspilling en afwaardering in alle sectoren voorkomt, besloten de ondernemers een open platform te ontwikkelen waar aanbieders en afnemers elkaar kunnen vinden om hun restpartijen onder aandacht te brengen. AGF, zuivel, vlees, vis en dranken; alle sectoren krijgen een plek. Het doel van het platform is om nieuwe en creatieve afzetmogelijkheden te vinden, zodat afwaardering naar compost of de verbrandingsoven wordt voorkomen. Een hogere prijs en betere bestemming voor 'verloren gewaand' voedsel is de uitkomst voor de ondernemer.

Wat biedt Voedselmarkt.nl?

Het online platform biedt de mogelijkheid om een gratis account aan te maken. Met een account kan vervolgens gratis een advertentie worden geplaatst. Pas wanneer de verkoper besluit de advertentie te promoten, worden er kosten gerekend.

Lees ook
Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Volgende week, op 7 september, start de Verspillingsvrije Week. Ook slagers kunnen hier aan meedoen. Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers zet alvast het promotiemateriaal klaar en geeft tips.

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Het Nederlandse familiebedrijf Nijssen company zet zich in tegen voedselverspilling. Het bedrijf maakt van reststromen levensmiddelenindustrie, horeca en retail voer voor varkens en kippen, ‘Food-for-Feed-for-Food’. Ook is het bedrijf stakeholder van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Kipster brengt circulair voer voor hobbykippen op de markt. Nijsen Company maakt het uit de resstromen uit de voedselindustrie, zoals gebroken crackers, haverdoppen en overschotten uit bakkerijen. "Wat de consument niet bereikt en waar niets mis mee is, zit in dit voer", aldus Kipster.