Online platform tegen voedselverspilling van start

attachment-001_food-image-1507404

De voedselsector heeft er een nieuw initiatief bij om voedselverspilling tegen te gaan. Op www.voedselmarkt.nl kunnen bedrijven restpartijen en reststromen in een vroeg stadium aanbieden, waardoor verspilling wordt tegengegaan en 'verloren gewaand' voedsel nog geld oplevert.

De eerste bedrijven hebben inmiddels advertenties geplaatst op www.voedselmarkt.nl. Het platform is half april live gegaan.

Ondernemers Jacob Kapitein en Jacob Vlot zijn de initiatiefnemers achter voedselmarkt.nl. Beiden delen een achtergrond in de visserij en zagen hoeveel moeite, tijd en energie het kostte om voor de gevangen vis een bestemming te vinden. Te vaak zagen ze partijen in koel- en vrieshuizen wachten op afnemers die nooit zouden komen. Het feit dat veel voedsel werd weggegooid, liet ze niet los.

Nieuwe afzet

Omdat verspilling en afwaardering in alle sectoren voorkomt, besloten de ondernemers een open platform te ontwikkelen waar aanbieders en afnemers elkaar kunnen vinden om hun restpartijen onder aandacht te brengen. AGF, zuivel, vlees, vis en dranken; alle sectoren krijgen een plek. Het doel van het platform is om nieuwe en creatieve afzetmogelijkheden te vinden, zodat afwaardering naar compost of de verbrandingsoven wordt voorkomen. Een hogere prijs en betere bestemming voor 'verloren gewaand' voedsel is de uitkomst voor de ondernemer.

Wat biedt Voedselmarkt.nl?

Het online platform biedt de mogelijkheid om een gratis account aan te maken. Met een account kan vervolgens gratis een advertentie worden geplaatst. Pas wanneer de verkoper besluit de advertentie te promoten, worden er kosten gerekend.

Lees ook
Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

Landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool van start

De eerste landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS Hogeschool gaat 13 september van start. Het doel van de challenge is zoveel mogelijk hbo-studenten door heel Nederland bewustmaken van de hoeveelheid voedsel dat nodeloos verspild wordt in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie.

Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Consumenten kunnen geld besparen met minder voedselverspilling

Door de inflatie stijgen de prijzen van voedsel. “Consumenten kunnen gemiddeld 120 euro besparen door minder voedsel weg te gooien”, aldus Cees Elemans, sector specialist Food bij ING Sector Banking.

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

WUR: Houdbaarheids-iconen op verpakkingen kunnen voedselverspilling verminderen

Houdbaarheids-iconen op de verpakking kunnen consumenten helpen om minder voedsel te verspillen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. Het onderzoek laat zien dat het loont om te investeren in duidelijke houdbaarheidsinformatie op de verpakking en biedt aanknopingspunten voor de praktijk.