Online platform tegen voedselverspilling van start

attachment-001_food-image-1507404

De voedselsector heeft er een nieuw initiatief bij om voedselverspilling tegen te gaan. Op www.voedselmarkt.nl kunnen bedrijven restpartijen en reststromen in een vroeg stadium aanbieden, waardoor verspilling wordt tegengegaan en 'verloren gewaand' voedsel nog geld oplevert.

De eerste bedrijven hebben inmiddels advertenties geplaatst op www.voedselmarkt.nl. Het platform is half april live gegaan.

Ondernemers Jacob Kapitein en Jacob Vlot zijn de initiatiefnemers achter voedselmarkt.nl. Beiden delen een achtergrond in de visserij en zagen hoeveel moeite, tijd en energie het kostte om voor de gevangen vis een bestemming te vinden. Te vaak zagen ze partijen in koel- en vrieshuizen wachten op afnemers die nooit zouden komen. Het feit dat veel voedsel werd weggegooid, liet ze niet los.

Nieuwe afzet

Omdat verspilling en afwaardering in alle sectoren voorkomt, besloten de ondernemers een open platform te ontwikkelen waar aanbieders en afnemers elkaar kunnen vinden om hun restpartijen onder aandacht te brengen. AGF, zuivel, vlees, vis en dranken; alle sectoren krijgen een plek. Het doel van het platform is om nieuwe en creatieve afzetmogelijkheden te vinden, zodat afwaardering naar compost of de verbrandingsoven wordt voorkomen. Een hogere prijs en betere bestemming voor 'verloren gewaand' voedsel is de uitkomst voor de ondernemer.

Wat biedt Voedselmarkt.nl?

Het online platform biedt de mogelijkheid om een gratis account aan te maken. Met een account kan vervolgens gratis een advertentie worden geplaatst. Pas wanneer de verkoper besluit de advertentie te promoten, worden er kosten gerekend.

Lees ook
Zwanenberg Food Group honderdste stakeholder Samen Tegen Voedselverspilling

Zwanenberg Food Group honderdste stakeholder Samen Tegen Voedselverspilling

Zwanenberg Food Group heeft zich aangesloten als stakeholder bij Samen Tegen Voedselverspilling. Deze stichting zet zich in tegen voedselverspilling. Ook Zwanenberg Food Group draagt zijn steentje bij door onder andere reststromen te verwerken tot soepen en sauzen.

Geld Verdienen aan overtollig voedsel

Geld Verdienen aan overtollig voedsel

De anti-verspillingsapp Too Good To Go wordt onder versondernemers steeds populairder. Zowel slagers als bakkers en visspecialisten raken hun overgebleven verse spullen voor een zacht prijsje kwijt aan de consumenten die bij de app zijn aangesloten. De zogeheten ‘Magic boxen’ vinden gretig aftrek. “Het is een win-win situatie,” klinkt het onder de...

Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

Volgende week, op 7 september, start de Verspillingsvrije Week. Ook slagers kunnen hier aan meedoen. Brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers zet alvast het promotiemateriaal klaar en geeft tips.