'Oneerlijke concurrentie door vergoeding I&R schapen

13 maart 2014 Anne Mieke Ravenshorst Foto Di Miliano

Schapenhouders hoeven niet te betalen voor het gebruik van de elektronische I&R-database. Dat stelt Erich Rhöse, voorzitter van de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders (LWPS). Volgens Rhöse gaat het bij het I&R-systeem om een bovenwettelijke eis.

Omdat de overheidssubsidie wegvalt moet de sector vanaf 2014 ongeveer 1,8 miljoen euro per jaar ophoesten om het I&R-systeem in de benen te houden.
Volgens Rhöse gaat het bij het I&R-systeem om een bovenwettelijke eis die de overheid voor haar rekening zou moeten nemen. Andere landen zouden naast de database met bedrijfsgegevens geen tweede database voor de identificatie en registratie van schapen hebben, en daar dus ook geen extra kosten voor rekenen. Rhöse vreest voor oneerlijke concurrentie.

Overheid

Binnenkort neemt de overheid een definitief besluit. Het recente voorstel van het ministerie van Economische Zaken is een vast bedrag van 19 euro per uniek bedrijfsnummer (UBN) plus € 0,25 per geboorte-, aanvoer- of importmelding. Slachthuizen en verzamelcentra zouden € 0,05 per aanvoermelding gaan betalen.

Altijd op de hoogte blijven?