Onderzoeksproject Goed Verpakt presenteert duurzaamheidsdilemma’s bij voedsel verpakken

18 september 2023 Redactie Food Unsplash
Bedrijven maken allerlei afwegingen bij het maken van een keuze voor de manier waarop ze hun product verpakken. Binnen het onderzoeksproject ‘Goed Verpakt’ heeft HAS green academy de afgelopen twee jaar gewerkt aan dit keuzeproces. Dit deed de kennisinstelling samen met de Haagse Hogeschool (HHS), de Hogeschool van Amsterdam (HvA), het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en een brede groep aan food- en verpakkingsbedrijven. Het project wordt op 21 september afgesloten met het Goed Verpakt Event. 

Het doel van het project was bedrijven in de hele foodketen helpen de meest duurzame oplossing te kiezen als het gaat om productverpakkingscombinaties, bijvoorbeeld een salade in een plastic bakje. “Het gaat ons niet alleen om hoe duurzaam de verpakking is, maar ook om de combinatie met de inhoud”, stelt Antien Zuidberg, lector bij HAS green academy en projectleider. “Dit heeft te maken met de duurzaamheid van de ingrediënten en verpakkingsmaterialen maar ook met het proces en voedselverspilling in de hele keten.” De focus van het project lag daarbij op productverpakkingscombinaties in de AGF-sector (aardappelen, groenten en fruit), kant-en-klaar maaltijden en portieverpakkingen. 

Belangrijkste resultaten

Meer dan 150 studenten participeerden in het onderzoeksproject via onderwijsmodules, minors en afstudeeropdrachten. Onderzoekers van het kernteam van het project Goed Verpakt analyseerden in een afsluitend onderzoek alle studentcases en zetten 11 duurzaamheidsdilemma’s op een rij. Deze zijn getoetst en gerangschikt met consortiumpartners alsook een groetere groep bedrijven uit de praktijk. Op het Goed Verpakt Event worden deze duurzaamheidsdilemma’s bij HAS green academy gepresenteerd, evenals een aantal showcases uit het project en 9 gouden regels als het gaat om duurzame productverpakkingscombinaties. Ook delen de partners met alle aanwezigen een digitale eindpublicatie. 

Deelnemende partijen

Bedrijven en brancheverenigingen die zijn aangesloten bij het consortium van Goed Verpakt zijn: A.K.S.V., Maître, Henri, van Oordt, Eosta, Green Specialties Holland, GreenCo, GetPact, Trioworld, Bunzl, StarCuisine, Treasure Dim Sum Products en Royal Smilde. 

Altijd op de hoogte blijven?