Onderzoekers WUR bootsen dierlijk vet na met 3D-geprinte proteïnepasta

10 februari 2022 Redactie Food

Onderzoekers van Wageningen University & Research kunnen met een 3D-geprinte pasta de structuur van reuzel nabootsen. De pasta bestaat uit plantaardige olie en erwtenproteïne. Als volgende stap willen de onderzoekers de smaak perfectioneren, om deze geschikt te maken als basis voor vleesvervangers.

“We waren aan het experimenteren met verschillende structuren en toen kwam de 3D-printer om de hoek kijken. Daarmee is het mogelijk om vormen te creëren die dezelfde opbouw hebben als de dierlijke vetten die we proberen te vervangen”, zegt Dr. Costas Nikiforidis van de Biobased Chemistry & Technology group over het onderzoek op de website van WUR.

De onderzoekers werken samen met de vleesvervangersindustrie om de pasta in productie te nemen als een van de ingrediënten in een plantaardige burger. Het verbeteren van de smaak en de mogelijkheden om vetvezels aan te maken en vitamines toe te voegen worden nog onderzocht.

Een paper over het onderzoek is onlangs gepubliceerd op Advanced Functional Materials.

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?