Onderzoek vleespercentage slachtvarkens afgerond

13 augustus 2012 Edwin Rensen

WAGENINGEN - Wageningen UR Livestock Research heeft, op verzoek van het Productschap Vee en Vlees, onderzoek uitgevoerd naar nieuwe classificatieapparatuur.

WAGENINGEN - Wageningen UR Livestock Research heeft, op verzoek van het Productschap Vee en Vlees, onderzoek uitgevoerd naar nieuwe classificatieapparatuur.

In het onderzoek zijn drie apparaten getest en 180 karkassen uitgesneden om een formule op te stellen om het mager vleespercentage van geslachte varkens te schatten. Dit onderzoek is onderdeel van het goedkeuringstraject dat in Brussel doorlopen moet worden om toestemming te krijgen om nieuwe classificatieapparatuur te mogen gebruiken in een lidstaat. Het rapport is nu online beschikbaar.

De apparaten die zijn getest zijn de opvolger van het huidige prikpistool de Hennessy Grading Probe 7 (HGP7), de Capteur Gras/Maigre (CGM) van het Franse Sydel en de Image Meater van het Duitse CSB Systems. Het mager-vleespercentage is de belangrijkste graadmeter voor de classificatie van het varkenskarkas, die de basis vormt voor de uitbetaling aan de producent en voor het vermarkten van het karkas in alle landen van de EU.

Klik hier voor het hele rapport

 

Altijd op de hoogte blijven?