Onderzoek naar resistente salmonellavariant

13 augustus 2012 redactie

enterica serovar Typhimurium DT 104WAGENINGEN – De Salmonella-variant enterica serovar Typhimurium DT 104 zorgt voor 15 procent van alle salmonellavergiftigingen. Professor Marcel Zwietering, van de Wageningen Universiteit gaat deze resistente variant nader bestuderen, samen met de onderzoeksinstituten Rikilt en RIVM.

De salmonellavariant komt sinds de jaren negentig veel voor op boerderijen en is daarna ook opgedoken bij mensen. 'Het gevaar van de DT 104 is dat hij is opgewassen tegen vijf antibiotica', zegt Zwietering, 'Ben je geïnfecteerd door dit organisme, en de infectie zet goed door, dan hebben artsen grote moeite om hem te bestrijden.

Armand Hermans, aio bij het Rikilt, publiceerde deze maand in Microbiology een studie naar de genetische verschillen tussen de DT 104 en klassieke salmonella's. Behalve de stukjes genetisch materiaal die resistent tegen antibiotica maken, heeft de nieuwe Salmonella afwijkingen in het stukje genoom dat codeert voor de synthese van versuikerde vetten voor de membraan. Het is misschien een aanknopingspunt voor een toekomstige genetische test die snel en eenvoudig het onderscheid tussen de oude salmonella en de agressiever variant kan maken.

Binnen hetzelfde project bestudeert aio Petra Berk op het RIVM de resistentie tegen zuur en de infectiviteit van sommige van de nieuwe salmonella's. 'Vooral de varianten die resistent zijn tegen zuur maken mensen ziek', zegt Zwietering.
Bron: Wageningen UR

Altijd op de hoogte blijven?