Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

30 maart 2021 Redactie Vlees Pixabay
Foto: Pixabay

Binnen het vierjarig Europese onderzoeksproject mEATquality onderzoeken wetenschappers de invloed van dierenwelzijn op de smaak van vlees. In Resource vertelt Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group van Wageningen University & Resources meer over het onderzoek.

Centraal in het onderzoek staat de vraag of het klopt dat vlees van dieren de een goed leven hebben gehad  beter smaakt. De onderzoekers richten zich in eerste instantie op het vergelijken van varkens- en kippenvlees. uit de extensieve en intensieve veehouderij. Volgens Spoolder zijn de verschillen hier het grootst. "Ze worden óf in gesloten stalsystemen of buiten gehouden", aldus Spoolder.

Hierbij kijken de onderzoekers naar de effecten van ras, bewegingsruimte, voer en hokverrijking. Smaakpanels beoordelen het vlees en in het laboratorium bepalen wetenschappers de chemische en fysische eigenschappen. Spoolder denkt dat deze analysetechnieken kunnen helpen bij het opsporen van fraude met biologisch vlees, omdat wetenschappers zo precies kunnen zien waar het dier (waarvan het vlees komt), wat het heeft gegeten en of het buiten heeft gelopen.

Bron: Resource 

Altijd op de hoogte blijven?