Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Varken_pixabay

Foto: Pixabay

Binnen het vierjarig Europese onderzoeksproject mEATquality onderzoeken wetenschappers de invloed van dierenwelzijn op de smaak van vlees. In Resource vertelt Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group van Wageningen University & Resources meer over het onderzoek.

Centraal in het onderzoek staat de vraag of het klopt dat vlees van dieren de een goed leven hebben gehad  beter smaakt. De onderzoekers richten zich in eerste instantie op het vergelijken van varkens- en kippenvlees. uit de extensieve en intensieve veehouderij. Volgens Spoolder zijn de verschillen hier het grootst. "Ze worden óf in gesloten stalsystemen of buiten gehouden", aldus Spoolder.

Hierbij kijken de onderzoekers naar de effecten van ras, bewegingsruimte, voer en hokverrijking. Smaakpanels beoordelen het vlees en in het laboratorium bepalen wetenschappers de chemische en fysische eigenschappen. Spoolder denkt dat deze analysetechnieken kunnen helpen bij het opsporen van fraude met biologisch vlees, omdat wetenschappers zo precies kunnen zien waar het dier (waarvan het vlees komt), wat het heeft gegeten en of het buiten heeft gelopen.

Bron: Resource 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Vion presenteert AI cameratoezicht op Grüne Woche

Vion presenteert AI cameratoezicht op Grüne Woche

Op Internationale Grüne Woche in Berlijn presenteert Vion een monitoringstool met slimme cameratechniek om de interactie tussen mens en dier op slachterijen te observeren. De tool is voorzien van Artificial Intelligence (AI). De camera's nemen onafgebroken alle beelden op en de software analyseert deze.

Minister Van der Wal bezoekt Nederland Vleesland op Grüne Woche

Minister Van der Wal bezoekt Nederland Vleesland op Grüne Woche

In Berlijn startte op 20 januari de vakbeurs Grüne Woche. Minister Christianne van der Wal-Zeggelink van Stikstof bezocht hier de stand van Nederland Vleesland. Voorzitters van de deelnemende partijen praatten de minister bij over dit initiatief.

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

Eenvoudig hybride producten maken - Plantaardige grondstoffengel van SVO, KNS en WUR

In het project Plant4Texture hebben KNS, SVO vakopleiding food en WUR samen een plantaardige grondstoffengel ontwikkeld voor de productie van hybride slagersproducten. SVO-vakopleiding food geeft de ontwikkeling van hybride en plantaardige producten een vaste plek in haar opleidingen.