Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Varken_pixabay

Foto: Pixabay

Binnen het vierjarig Europese onderzoeksproject mEATquality onderzoeken wetenschappers de invloed van dierenwelzijn op de smaak van vlees. In Resource vertelt Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group van Wageningen University & Resources meer over het onderzoek.

Centraal in het onderzoek staat de vraag of het klopt dat vlees van dieren de een goed leven hebben gehad  beter smaakt. De onderzoekers richten zich in eerste instantie op het vergelijken van varkens- en kippenvlees. uit de extensieve en intensieve veehouderij. Volgens Spoolder zijn de verschillen hier het grootst. "Ze worden óf in gesloten stalsystemen of buiten gehouden", aldus Spoolder.

Hierbij kijken de onderzoekers naar de effecten van ras, bewegingsruimte, voer en hokverrijking. Smaakpanels beoordelen het vlees en in het laboratorium bepalen wetenschappers de chemische en fysische eigenschappen. Spoolder denkt dat deze analysetechnieken kunnen helpen bij het opsporen van fraude met biologisch vlees, omdat wetenschappers zo precies kunnen zien waar het dier (waarvan het vlees komt), wat het heeft gegeten en of het buiten heeft gelopen.

Bron: Resource 

Lees ook
Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

Optimisme Duitse vleessector bij aanvang IFFA 2022

In Frankfurt startte 14 mei IFFA, de internationale vakbeurs voor de vleesindustrie. Tot en met 19 mei staat Messe Frankfurt in het teken van de laatste innovaties op het gebied van vlees en alternatieve eiwitten. De Duitse vleessector is bij aanvang van de beurs positief gestemd.

Vleesbranche in de media – Week 19

Vleesbranche in de media – Week 19

Hoe denkt de kiezer over de vleestaks, wanneer ligt kweekvlees in de schappen en varkenshouder raakt ongebruikte stikstofruimte mogelijk kwijt. Wat lazen we deze week over de vleesbranche in andere media?

Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

Vleesprijzen stijgen door hoge kosten

De vleesprijzen zijn in vergelijking met afgelopen jaar flink gestegen. De prijs van rund- en kalfsvlees nam toe met bijna 18 procent, varkensvlees met 12 procent en pluimveevlees met 9,4 procent.