Onderzoek naar invloed dierenwelzijn op smaak vlees

Varken_pixabay

Foto: Pixabay

Binnen het vierjarig Europese onderzoeksproject mEATquality onderzoeken wetenschappers de invloed van dierenwelzijn op de smaak van vlees. In Resource vertelt Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group van Wageningen University & Resources meer over het onderzoek.

Centraal in het onderzoek staat de vraag of het klopt dat vlees van dieren de een goed leven hebben gehad  beter smaakt. De onderzoekers richten zich in eerste instantie op het vergelijken van varkens- en kippenvlees. uit de extensieve en intensieve veehouderij. Volgens Spoolder zijn de verschillen hier het grootst. "Ze worden óf in gesloten stalsystemen of buiten gehouden", aldus Spoolder.

Hierbij kijken de onderzoekers naar de effecten van ras, bewegingsruimte, voer en hokverrijking. Smaakpanels beoordelen het vlees en in het laboratorium bepalen wetenschappers de chemische en fysische eigenschappen. Spoolder denkt dat deze analysetechnieken kunnen helpen bij het opsporen van fraude met biologisch vlees, omdat wetenschappers zo precies kunnen zien waar het dier (waarvan het vlees komt), wat het heeft gegeten en of het buiten heeft gelopen.

Bron: Resource 

Lees ook
Bijna helft van de Nederlanders is flexitariër

Bijna helft van de Nederlanders is flexitariër

Nederlanders eten minder vlees. Uit onderzoek van Marktdata naar de populariteit en het sentiment rondom vleesvervangers blijkt dat de afgelopen 12 maanden 36 procent van de Nederlanders minder vlees is gaan eten of helemaal is gestopt.

Vol vertrouwen de toekomst in

Vol vertrouwen de toekomst in

Er komt een tijd dat de consument incognito, met een bivakmuts op, door de supermarkt sluipt en stiekem vlees in het winkelwagentje doet. Goed weggemoffeld en gecamoufleerd liggen dan twee speklapjes en een pond gehakt verscholen onder prei, koffie en toiletpapier.

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

COV: Dierenwelzijn slachterijen uitstekend in orde

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) publiceerde de resultaten van de inspecties op slachthuizen in 2019 en 2020. In de berichtgeving spreekt NVWA van honderden boetes en waarschuwingen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) nuanceert dit beeld.