Onderzoek KNS naar verlenging houdbaarheid zelfbereide producten

1 februari 2024 Redactie Vleesmagazine Koos Groenewold
Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) start in samenwerking met Eurofins en Wageningen Food & Biobased Research een onderzoek naar de verlenging houdbaarheid zelfbereide producten. Ook vraagt de brancheorganisatie slagers om input en start daarom een poll.

De houdbaarheid van producten is een probleem voor slagers. NVWA hanteert nu de basishoudbaarheid van twee dagen bij 7°C of drie dagen bij 4°C voor producten die zelf bereid worden, uit een verpakking worden gehaald en verpakt worden. Voldoet een slager niet aan deze eisen, krijgt de slager een boete.

De brancheorganisatie vindt dat slagers met hun vakkennis zelf de houdbaarheid van een product kunnen bepalen. Een andere mogelijkheid is uitgaan van een houdbaarheid van vier dagen vanaf productie. NVWA houdt echter vast aan de eerder genoemde norm. KNS noemt dit een onwerkbare situatie en zet zich in om een voedselveilige verlenging van de houdbaarheid te realiseren.

Het onderzoek

Daarom heeft KNS Eurofins en Wageningen Food & Biobased Research gevraagd “om een onderbouwing op te stellen voor een langere houdbaarheid van (verpakte) zelfbereide kant-en-klare producten met behoud van voedselveiligheid. De onderbouwing richt zich op de beheersing van het risico op uitgroei van Listeria monocytogenes omdat dit micro-organisme in staat is om uit te groeien bij koelkasttemperaturen.”

Bij dit onderzoek is de KNS Receptenmap het uitgangspunt. Per productgroep wordt gekeken naar de verlenging van de houdbaarheid en deze wordt vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan de NVWA. Daarna start KNS een goedkeuringstraject bij het Ministerie van VWS voor een toevoeging (erratum) aan de hygiënecode.

Input slager

Voor het onderzoek vraagt KNS ook input van de slager. Op hun website staat de volgende oproep. “Voor welke producten wil jij een langere houdbaarheid? Heb jij een waarschuwing of boete van de NVWA ontvangen in verband met houdbaarheid van jouw producten? Laat ons weten welke producten het betreft via deze poll.”

Meer informatie over het onderzoek, de houdbaarheid van slagersproducten en de poll is te vinden op de website van KNS.

Altijd op de hoogte blijven?