Ben je ondernemer? En sta je ingeschreven bij de KVK? Dat betekent niet automatisch dat de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet. Want daarvoor geldt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld over de continuïteit van je bedrijf. Met de OndernemersCheck controleer je met enkele eenvoudige vragen snel en anoniem of de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet.
De OndernemersCheck
Benieuwd naar de resultaten van de OndernemersCheck? Dit zijn de twee mogelijke uitkomsten:
- Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je doet dan aangifte als ondernemer. Vul je inkomsten in als ‘Winst uit onderneming’. Mogelijk kun je gebruikmaken van extra aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek of de mkb-winstvrijstelling.
- Je bent géén ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je doet dan ook belastingaangifte, maar als particulier. Je inkomsten geef je in de aangifte op als ‘Inkomsten uit overig werk’.
OndernemersCheck gedaan? Door naar stap 2
De OndernemersCheck is de eerste stap bij een goede voorbereiding voor de belastingaangifte als ondernemer. Benieuwd naar de volgende stappen? Gebruik de aangiftechecklist voor ondernemers. Zo doe jij je belastingaangifte voorbereid, soepel en snel.
Kijk naar het webinar over de aangifte voor ondernemers
Blijkt uit de OndernemersCheck dat de Belastingdienst je ziet als ondernemer óf moet jij je inkomsten aangeven als inkomsten uit overig werk? Neem op dinsdag 5 maart om 20:00 uur deel aan het webinar ‘Invullen aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers’. Tijdens het webinar laten medewerkers van de Belastingdienst aan de hand van twee voorbeelden zien hoe je zelf jouw inkomsten als winst uit onderneming of als inkomsten uit overig werk in de aangifte inkomstenbelasting invult. Wil je het webinar bekijken? Schrijf je in via deze link. Heb je het webinar gemist? Dan kan je het webinar na afloop ook terugkijken.
Meer weten?
De aangifteperiode loopt van 1 maart tot 1 mei. Heb je vragen over de aangifte? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De Belastingdienst biedt hulp aan, bijvoorbeeld via sociale media of lokale steunpunten. Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor de hulpmiddelen van de Belastingdienst. Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers.