
Het kabinet overweegt om het btw-tarief te verhogen van 21 procent naar 21,4 procent. De maatregel is onderdeel van de plannen om het begrotingstekort te verkleinen, wat directe gevolgen zou hebben voor de prijzen van dagelijkse producten zoals voedsel, kleding en benzine. Navraag van kennisplatform onderneming.nl bij branchevereniging Ondernemend Nederland (ONL) laat zien dat dit ondernemers grote zorgen baart.
Herstellende sectoren krijgen het zwaar
Volgens de branchevereniging Ondernemend Nederland zou de eventuele btw-verhoging vooral sectoren raken die nog steeds herstellende zijn van zware tijden. Voorzitter van ONL, Erik Ziengs, leeft mee met de ondernemers:
“Veel ondernemers hebben nog steeds te maken met coronaschulden. Tijdens de pandemie voelden velen zich genoodzaakt geen extra kosten door te voeren naar de consument, bijvoorbeeld in de horeca. De marges waren al dun en zijn daardoor nog dunner geworden. Die 0,4 procent gaat daardoor extra zwaar wegen.”
Ondernemers verliezen vertrouwen
Veel ondernemers voelen zich niet serieus genomen door het kabinet. Volgens de belangenvereniging is dit de zoveelste vertrouwensbreuk. “Het lijkt wel of ondernemers voortdurend de rekening moeten betalen voor de fouten van de overheid. Ze worden niet betrokken bij de besluitvorming, maar moeten wel opdraaien voor de gevolgen.”
De branchevereniging roept het kabinet op om andere, effectievere manieren te zoeken om de begrotingsdoelen te bereiken zonder de lasten voor ondernemers verder te verhogen. Het verminderen van overheidsuitgaven zou volgens ONL een betere uitkomst bieden. “Laat ze het geld maar eens ergens anders vandaan halen, of liever, schrap aan de uitgavenkant. Om het vertrouwen van ondernemers terug te winnen zijn er stevige en heldere voorstellen nodig die ondernemers helpen. Denk aan het verminderen van de administratieve regeldruk.”
Bron: Onderneming.nl