Omzetgroei speciaalzaken daalt
Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden een omzetgroei van bijna 2 procent. Dat was te danken aan hogere prijzen, want de winkels verkochten evenveel als in mei 2016. Waar de omzet van de supermarkten met ruim 2 procent groeide, kromp die van de speciaalzaken met 1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De totale detailhandel heeft in mei 3,5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het verkoopvolume was 3 procent hoger. De omzet van zowel de foodsector als de non-foodsector groeide. Daarnaast werd online bijna 24 procent meer omgezet.
Zonder correctie 6 procent hogere omzet
De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder correctie was de omzet van de detailhandel bijna 6 procent hoger dan in mei 2016, aldus het statistiekbureau.
Ook omzetgroei in doe-het-zelf
De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren wisten voor de elfde maand op rij meer om te zetten. Winkels in meubels en huishoudartikelen realiseerden voor de achtste achtereenvolgende maand een omzetgroei en ook winkels in schoenen en lederwaren en de drogisterijen en parfumerieën hebben meer omgezet.
Kledingwinkels gelijke omzet
De kledingwinkels noteerden wel meer verkopen, maar de omzet bleef hetzelfde als in mei vorig jaar. En na twee maanden met omzetstijging kromp in mei de omzet van de winkels in recreatie-artikelen, aldus het CBS.
Meer over
Lees ook
Bijna 16 procent minder slagers in tien jaar tijd
Tussen 2011 en 2021 is 15,9 procent van het totaal aantal slagersbedrijven in Nederland van het toneel verdwenen. Begin 2011 waren er 2.270 slagersbedrijven, in 2021 waren er nog maar 1.910 over. De grootste terugloop had plaats bij de kleinere bedrijven. Groei in aantal kwam echter ook voor en wel bij de grotere slagers. Dit blijkt uit een analyse...
Nederlandse economie groeit weer
De Nederlandse economie groeide het tweede kwartaal van 2021 met 3,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economie is nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis, maar door de versoepelingen van de maatregelen is er weer groei.
CBS: Nederland grootste vleesexporteur EU
Nederland is de grootste vleesexporteur van de EU, gevolgd door Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken. In 2020 exporteerde Nederland 3,6 miljard kilo vlees, goed voor 8,8 miljard euro. Dat meldt het CBS in de nieuwste editie van de Internationaliseringsmonitor.