Omzet industrie neemt toe

27 november 2013 ANP

De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal voor het eerst sinds begin 2012 gegroeid. Producenten van voedings- en genotmiddelen doen het goed. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De omzet steeg vorig kwartaal met 1,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Op de exportmarkt, goed voor 60 procent van de totale markt, nam de omzet met 3 procent toe, terwijl de binnenlandse opbrengsten stabiliseerden. De hogere omzet kwam mede doordat het derde kwartaal een werkdag meer telde dan vorig jaar. De opbrengsten namen vooral sterk toe in de elektrotechnische en machine-industrie en bij de producenten van voedings- en genotmiddelen. Zij zagen de omzet met 9 tot 10 procent stijgen. In de aardolie-, rubber en kunststofindustrie en de chemie zakte de omzet met ruim 3 procent op jaarbasis.


Vorig kwartaal gingen 172 industriële bedrijven failliet. Dat was het laagste aantal sinds het derde kwartaal van 2011. Het aantal faillissementen ligt echter nog ruim boven het niveau van voor het begin van de economische crisis eind 2008. Industriële ondernemers verwachten volgend jaar 2 procent meer te investeren dan in 2013. De verwachtingen in de verschillende branches lopen wel sterk uiteen. Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie verwachten 8 procent meer te investeren. In de metaal-elektro wordt daarentegen een afname met 4 procent voorzien.


Ondernemers in de raffinaderijen en chemie verwachten volgend jaar 1 procent meer te investeren. Hun investeringen behoren tot de grootste binnen de industrie. In 2012 investeerde deze branche ruim 2,7 miljard euro.

Altijd op de hoogte blijven?