Omzet industrie neemt toe

attachment-001_food-image-1048291

De omzet van de Nederlandse industrie is in het derde kwartaal voor het eerst sinds begin 2012 gegroeid. Producenten van voedings- en genotmiddelen doen het goed. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De omzet steeg vorig kwartaal met 1,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Op de exportmarkt, goed voor 60 procent van de totale markt, nam de omzet met 3 procent toe, terwijl de binnenlandse opbrengsten stabiliseerden. De hogere omzet kwam mede doordat het derde kwartaal een werkdag meer telde dan vorig jaar. De opbrengsten namen vooral sterk toe in de elektrotechnische en machine-industrie en bij de producenten van voedings- en genotmiddelen. Zij zagen de omzet met 9 tot 10 procent stijgen. In de aardolie-, rubber en kunststofindustrie en de chemie zakte de omzet met ruim 3 procent op jaarbasis.


Vorig kwartaal gingen 172 industriële bedrijven failliet. Dat was het laagste aantal sinds het derde kwartaal van 2011. Het aantal faillissementen ligt echter nog ruim boven het niveau van voor het begin van de economische crisis eind 2008. Industriële ondernemers verwachten volgend jaar 2 procent meer te investeren dan in 2013. De verwachtingen in de verschillende branches lopen wel sterk uiteen. Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie verwachten 8 procent meer te investeren. In de metaal-elektro wordt daarentegen een afname met 4 procent voorzien.


Ondernemers in de raffinaderijen en chemie verwachten volgend jaar 1 procent meer te investeren. Hun investeringen behoren tot de grootste binnen de industrie. In 2012 investeerde deze branche ruim 2,7 miljard euro.

Lees ook
Delmo geeft praktisch advies voor kersverse ondernemer

Delmo geeft praktisch advies voor kersverse ondernemer

Bennebroek heeft sinds jaren weer een slagerij. Brian de Beer opende in maart Keurslagerij BeerZ. Een voormalige boekwinkel werd omgebouwd tot een gloednieuwe slagerij. Als nieuwbakken ondernemer kon hij bij de keuze voor machines het advies van Delmo goed gebruiken. “Ik ben heel tevreden over Delmo: niet alleen wat betreft het advies, maar ook de service...

Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Ingrijpende makeover pand MULTIVAC voor duurzame toekomst

Klantcontact, productbeleving en modern werken staan centraal bij de metamorfose van het hoofdkantoor van MULTIVAC. “Na de makeover staat er een kantoor dat klaar is voor de toekomst. Een eyecatcher waar we trots op zullen zijn.”

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

‘We blijven snacks (door)ontwikkelen’

Hoe beter je je apparatuur inzet, hoe meer het oplevert. Dat geldt voor snelheid, precisie, hygiëne en al die andere zaken rond vleesverwerking. Het is een kwestie van communicatie tussen de verschillende technische onderdelen en vooral een kwestie van openstaan voor wensen, kansen en (nieuwe) mogelijkheden. Vandaag het tweede deel met Jan Roy van Frio...