Omstreden kippenslachter krijgt geen vergunning

13 augustus 2012 Tom van der Meer

KRUISHOUTEM - De omstreden Belgische pluimveeslachterij Euroslach heeft geen nieuwe milieuvergunning gekregen. Het bedrijf vecht deze beslissing aan bij de Raad van State.

KRUISHOUTEM - De omstreden Belgische pluimveeslachterij Euroslach heeft geen nieuwe milieuvergunning gekregen. Het bedrijf vecht deze beslissing aan bij de Raad van State.


Euroslach is in het verleden al meerdere keren veroordeeld voor het slachten van pluimvee zonder vergunning, meldt Vilt. Hierdoor en door massale protesten van omwonenden werd de slachterij in februari 2005 zelfs stilgelegd. Toen moest de bedrijfsleider voor de rechter verschijnen.


Andere koeling

De Vlaamse overheid heeft de vergunning nu geweigerd omdat de panden nog niet volledig volgens de milieutechnische eisen zijn. Zo moet er aan de achterzijde een andere koeling worden geplaatst. Ook zijn, volgens het ministeriële besluit, sommige stedenbouwkundige vergunningen voor de panden nog niet volledig in orde.


In 2006 kreeg het bedrijf een vergunning om voor een periode van vijf jaar, dagelijks 23.891 stuks pluimvee te slachten. Die beslissing werd vorig jaar zomer door de Raad van State geschorst. Euroslach tekende toen beroep aan bij de Vlaamse regering. Nu is het bedrijf opnieuw in het ongelijk gesteld.


Stank en verkeer

Euroslach was oorspronkelijk een agrarische kippenkwekerij. In de jaren negentig groeide het bedrijf uit tot industriële slachterij. Dit was zeer tegen de zin van de omwonenden, die dan ook vaak klaagden over stank en overlast door vrachtverkeer.


Omdat de milieuvergunning de laatste jaren vaker geweigerd werd, lagen de activiteiten al stil. Of op deze plaats ooit nog geslacht gaat worden, wordt door de Raad van State beslist.


Lees ook:

Slachthuis Groenlo beperkt stankoverlast (5 november 2007)


Imago kippenslachters niet best (30 oktober 2007)


Groenlo controleert Vion extra op stank (25 oktober 2007) 


Weer kippenslachterij dicht (7 september 2007)


Doetinchem is slachter Esbro beu (29 juni 2007) 


Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over stank

Alle berichten over kippenslachter

Altijd op de hoogte blijven?