Na veel onderhandelingen en het dreigen met stakingen, komt vleeswarenbedrijf Offerman toch met een beter sociaal plan voor haar werknemers. Hiermee zijn acties bij het bedrijf, dat in financiële problemen verkeert, voorkomen.

Vakbonden FNV en CNV dreigden begin deze maand met stakingen bij vleeswarenfabriek Offerman in Aalsmeer. De vakbonden vonden het sociaal plan voor de medewerkers niet goed genoeg.

Enkele personeelsleden kunnen nog terecht bij de fabriek in Aalsmeer en sommige werknemers kunnen terecht bij een andere vestiging van de Ter Beke Groep in Ridderkerk. Maar voor tientallen werknemers betekenen de problemen waarschijnlijk ontslag. Voor hen komt nu een beter sociaal plan.

Listeria-besmetting

Offerman, onderdeel van het Belgische concern Ter Beke, sloot in oktober de deuren van haar fabriek in Aalsmeer vanwege een besmetting met Listeria monocytogenes. Drie mensen kwamen om doordat de bacterie in vleeswaren bleek te zitten. De fabriek kwam stil te liggen en producten moesten worden teruggeroepen.

Goed sociaal plan

'We hebben bij Offerman aangedrongen op een goed sociaal plan voor alle werknemers', aldus Soraya Faez van CNV Vakmensen tegen Nu.nl.  'Zij kunnen hier tenslotte niets aan doen. En bij de Ter Beke Groep zit genoeg geld om dit op een nette manier op te lossen.'

In het principeakkoord heeft de vakbond onder meer afgesproken dat werknemers niet gedwongen kunnen worden om een baan in Ridderkerk te accepteren, zo blijkt. Faez: 'Voor degenen die in Aalsmeer blijven werken, is een loyaliteitsbonus afgesproken. Als ze eind 2020 nog in Aalsmeer werken, krijgen ze een bonus van netto 1.250 euro.'