NVWA wijzigt tarieven vanaf 1 januari 2022

16 november 2021
Foto: Wikimedia

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wijzigt vanaf 1 januari 2022 de tarieven. Deze stijgen met maximaal 2,4 procent. 

Het gaat om de kosten die NVWA in rekening brengt bij het bedrijfsleven voor keuringen, herinspecties, systeemtoezicht, certificering, monsterneming en -analyse. De tariefsverhoging is vastgesteld door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en is baseerd op de gemiddelde prijsstijgingen bij de overheid zoals omschreven in de Macro Economische Verkenning 2022 van het Centraal Planbureau.

Tarieven import

Ook de tarieven voor importkeuringen wijzigen. De reden hiervoor is dat NVWA meer werk heeft omdat de gezondheidscertificaten van importzendingen regelmatig niet voldoen aan de EU-eisen. Sinds de Brexit gebeurt dit veel vaker. Daarom hebben de ministers van LNV en VWS besloten om deze kosten in rekening te brengen bij de verantwoordelijk exploitant. 

Dit betreft:

  • Buiten werking stellen van de kennisgeving (deel I van het Gemeenschappelijk Gezondheidsdocument van Binnenkomst (hierna: GGB)): zonder documentencontrole: 67,52 euro
  • Buiten werking stellen GGB mét documentencontrole: 135,04 euro
  • Weigeren kopie-gezondheidscertificaat: 101,28 euro
  • Vervangend gezondheidscertificaat: 101,28 euro

Alle informatie over de nieuwe tarieven is te vinden op de website van NVWA.

Bron: NVWA

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?