NVWA wacht niet op fabrikanten bij (voedsel)waarschuwingen

19 februari 2018

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat (voedsel)waarschuwingen voortaan eerder doorgeven via de website, Twitter en Facebook. Dat heeft woordvoerder Benno Bruggink gezegd in het tv-programma Kassa.

Uit onderzoek van het programma bleek dat de NVWA dergelijke waarschuwingen vorig jaar geregeld te laat of helemaal niet publiceerde. In totaal waren er 93 (voedsel)waarschuwingen, waarvan de NVWA er maar 65 doorgaf. 25 daarvan kwamen een of meerdere dagen later pas op de site, Twitter en Facebook, 28 meldingen kwamen helemaal niet door.

Wil centraal informatiepunt zijn

Bruggink zegt dat de NVWA vanaf nu niet meer wacht totdat ze is geïnformeerd door de fabrikant, maar de waarschuwing voortaan direct doorplaatst. ‘We gaan alles erop inzetten om voor consumenten het centrale informatiepunt te worden’, belooft Bruggink.

(Voedsel)waarschuwingen

Voedselwaarschuwingen worden uitgegeven voor producten die schadelijk zijn, bijvoorbeeld omdat ze een ongewenste bacterie bevatten of omdat een allergeen ingrediënt niet op het etiket wordt vermeld. Doorgaans volgt een terugroepactie.

Lees ook: Wijzigingen in controles en maatregelen bij NVWA

Altijd op de hoogte blijven?