NVWA waarschuwt voor eieren besmet met fipronil

3 augustus 2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de code X-NL-40155XX niet te eten. In deze eieren is het gehalte van de schadelijke stof fipronil zo hoog dat consumptie een gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Het gaat om eieren van één producent. De eieren worden teruggehaald uit de schappen. De NVWA adviseert consumenten om de eieren weg te gooien.

Ook zijn er groepen eieren waarvan het hogere fipromil-gehalte bij langdurige consumptie gevaarlijk zijn voor kinderen. Op de site van de NVWA staat een lijst met alle codes van eieren met een te hoog fipronilgehalte. De NVWA komt op 3 augustus met een definitieve lijst. De bedrijven waar fipronil is aangetroffen zijn vorige week al gestart met het uit de handel halen van de besmette eieren.

180 leghenbedrijven

De aanleiding voor deze waarschuwing zijn de eerste uitslagen van eimonsters die de afgelopen week zijn genomen in de retail en bij pluimveebedrijven. In deze bedrijven voerde een pluimveeservicebedrijf het afgelopen halve jaar een behandeling tegen bloedluis uit. Het vermoeden bestond dat daarbij fipronil is gebruikt. Dit middel is niet toegestaan in de pluimveehouderij.

Op woensdag 25 juli startte de NVWA met het benaderen van pluimveebedrijven. Inmiddels zijn ongeveer 180 leghenbedrijven, opfokbedrijven en broedeibedrijven wegens de verdenking van fipronil geblokkeerd. Op al die bedrijven zijn in alle stallen monsters van eieren, en in een aantal gevallen ook van mest en van kippenvlees, genomen. Ook monsters van eieren afkomstig van de retail zijn onderzocht.

Fipronil

Fipronil is een insecticide. Het zit in diergeneeskundige producten tegen vlooien, mijten en teken. Het middel mag niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als ‘matig toxisch’. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier. Fipronil kan bij langdurige consumptie schadelijk voor de gezondheid zijn.

Altijd op de hoogte blijven?