Foto: Christopher Burns/Unsplash

Vanwege mistanden op het gebied van dierenwelzijn schorst de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de slachthuiserkenning van een middelgrote slachterij in Midden-Nederland. Het is niet bekend om welk slachthuis het gaat.

Het slachtproces ligt vanwege de schorsing stil. Het bedrijf moet van de NVWA “een gedegen plan van aanpak voor structurele verbetering van dierenwelzijn” opstellen om de slachthuiserkenning terug te krijgen.

Cameratoezicht

NVWA-toezichthouders troffen in het slachthuis een schaap met ernstige verwondingen, die het dier alleen kort daarvoor in het slachthuis opgelopen kon hebben. Daarop besloten de toezichthoudend dierenarts en NVWA-inspecteurs beelden terug te kijken van het cameratoezicht in het slachthuis. Op die beelden was te zien dat een slachthuismedewerker dieren opdreef door op ze te gaan staan, ze te slaan en ze te schoppen.

Dierenwelzijn

Lisette de Ruigh, directeur Keuren NVWA: “We hebben misstanden geconstateerd waarvan je hoopt dat ze gewoon niet voorkomen. Maar helaas zijn ze hier wel gebeurd. Deze respectloze omgang met dieren is onacceptabel. We treden hier dan ook hard tegen op. Dit bedrijf heeft direct de consequenties daarvan ondervonden en kan pas weer slachten als het aan de NVWA kan aantonen dat het dierenwelzijn structureel goed gewaarborgd is”.

Naast het bestuursrechtelijk traject laat NVWA weten ook te onderzoeken of de gedragingen aanleiding zijn voor een strafrechtelijk onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven?