NVWA schorst pluimveeslachthuis

18 april 2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de erkenning van een Noord-Nederlands pluimveeslachthuis geschorst. Omdat het slachthuis de regels voor diergezondheid en dierenwelzijn onvoldoende naleeft, moet het alle activiteiten staken. De NVWA heeft niet bekend gemaakt om welk slachthuis het gaat.

Geen structurele verbetering

De NVWA heeft het slachthuis de gelegenheid gegeven om met een gedegen plan te komen om de naleving van wet- en regelgeving te verbeteren. Het bedrijf heeft geen structurele verbetering doorgevoerd en hun plan van aanpak was niet concreet genoeg. Daarom heeft de NVWA de erkenning van het slachthuis geschorst. Het slachthuis mag weer opstarten als het een goed onderbouwd plan van aanpak heeft gemaakt.

Dagelijkse steekproeven

Sinds 2015 neemt de NVWA dagelijks steekproeven bij de achttien grote pluimveeslachthuizen. Slachthuizen zijn zelf verantwoordelijk voor het naleven van de geldende wet- en regelgeving. Door het toezicht van de NVWA zijn pluimveeslachthuizen hier bewuster mee bezig. Als slachthuizen zich onvoldoende houden aan de wet- en regelgeving neemt de NVWA maatregelen. Ook gaan ze met de slachthuizen in gesprek over hun individuele aandachtspunten.

Tijdelijke sluiting

Als de  maatregelen geen of onvoldoende effect hebben, intensiveert de NVWA het toezicht en neemt ze strengere maatregelen. Dat kan leiden tot (tijdelijke) sluiting van een pluimveeslachthuis.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?