Foto: Unsplash

Afgelopen week was er sprake van tropische temperaturen in Nederland. Vanwege deze extreme weersomstandigheden zette de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) extra inspecteurs in om toezicht te houden op dierenwelzijn. In totaal ontving de NVWA van 13 tot en met 20 juli 117 meldingen over dierenwelzijn.

“We zijn blij dat mensen ons weten te vinden”, zegt Gerard Bakker, inspecteur-generaal van de NVWA. “Dierenwelzijn staat bij de NVWA voorop. We merken dat mensen ons of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming hebben gebeld als ze vermoeden dat dieren aan hittestress lijden en mogelijk in nood zijn. Op die manier kunnen onze inspecteurs waar nodig een situatie ter plekke beoordelen. Als er misstanden worden gesignaleerd, treden we op.”

Hitteprotocol

De sector is volgens de NVWA steeds beter voorbereid op het warme weer. Partijen leven het hitteprotocol over het algemeen goed na. “Zowel particulieren, veehouders en slachterijen lijken beter op de hoogte van de betreffende richtlijnen.”

NVWA: “Slachthuizen hebben vaak hun werktijden aangepast zodat transport op extreem hete dagen na 12 uur 's middags veelal niet meer voorkwam. Ook werden er minder of geen exportcertificeringen aangevraagd. De NVWA heeft de grotere slachthuizen gevraagd om bij heet weer extra te letten op een goede planning. Technische mankementen kunnen snel resulteren in wachtrijen van vrachtwagens bij slachthuizen. Dat moet ten alle tijden voorkomen worden.”

Meer informatie over dierenwelzijn bij extreme temperaturen is te vinden op de website van de NVWA.

Bron: NVWA

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?