NVWA: Kweekvlees eten mag nog niet

24 mei 2018

In Nederland mag kweekvlees nog niet geconsumeerd worden van de NVWA. De voedselautoriteit wil eerst de garantie hebben dat het vlees volkomen veilig is. De eerste pakketten van het kunstmatige vlees, bedoeld om te proeven in een restaurant, zijn inmiddels verzegeld. Dit meldt Nieuwsuur.

Koert van Mensvoort, creatief directeur van forum Next Nature Network, vindt dit zonde. Hij wil dat de minister de NVWA opdraagt de verzegeling op te heffen en de nieuwe voedingswaren versneld laat testen. Kweekvlees staat op het punt van een doorbraak, vindt hij. ‘Het alternatief wint aan populariteit, doordat steeds meer mensen zich bewust worden van de schadelijke effecten van vlees voor het milieu. Door de huidige vleesproductie komen er veel broeikasgassen vrij die bijdragen aan de klimaatverandering.’

Kamervragen

Van Mensvoort pleit voor Kamervragen. Die komen er nu, tot zijn genoegen. Hij begrijpt niet waarom de NVWA tegenwerkt. ‘Vaak is de NVWA veel te laat, nu komen ze te snel in actie en vertragen de introductie.’

[intermezzo:1]

Maar volgens het ministerie van Volksgezondheid is het niet zo simpel. ‘Om kweekvlees op de markt te kunnen brengen, moeten producenten aantonen dat hun product absoluut veilig is voor menselijke consumptie’, reageert het ministerie. ‘Consumenten moeten er zeker van kunnen zijn dat het veilig is en dat ze er niet ziek van worden.’

Bron: Nieuwsuur

Lees in de tweede Industriespecial van Vleesmagazine, die 1 juni verschijnt, een interview met Dé van de Riet (COV). Hij zegt dat er onze vleessector veel minder CO2 produceert dan vaak wordt geschetst. Nog geen abonnee? Vraag dan snel een voordeelabonnement aan.

button_voordeelabonnement-aanvragen

Altijd op de hoogte blijven?