NVWA: geen besmet vlees Brazilië in ons land

attachment-001_food-image-VLS11743I01

Voedseltoezichthouder NVWA heeft geen aanwijzingen dat er besmet Braziliaans vlees, waar mensen ziek van kunnen worden, op de Nederlandse markt is beland. 'Er is geen reden om mensen nu te waarschuwen', zegt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en -Warenautoriteit dinsdag.

Vorige week kwam een groot Braziliaanse vleesschandaal aan het licht. Vleesverwerkende bedrijven uit Brazilië zouden bedorven vlees opnieuw hebben verpakt, waarna het voor een deel naar Europa werd verzonden. Volgens de NVWA-woordvoerder gaat het om twee bedrijven die al langere tijd op een lijst staan waarvan het geïmporteerde vlees voor 100 procent wordt gecontroleerd.

Consument in de steek gelaten

Voedselwaakhond foodwatch beschuldigde de NVWA er maandag van niets geleerd te hebben van het eerdere paardenvleesschandaal. 'Opnieuw worden consumenten in de steek gelaten door hen niet te informeren.De NVWA geeft geen informatie over hoeveel vlees afkomstig van de betrokken Braziliaanse bedrijven de afgelopen jaren op de Nederlandse markt terecht is gekomen, en of daar mogelijk rot vlees tussen zat', aldus foodwatch.

Volgens de organisatie weigerde de NVWA bij de paardenvleesaffaire een aantal jaren geleden om consumenten te informeren over in welke producten paardenvlees was beland. Het ging om producten die als rundvlees werden verkocht.

De Europese Commissie heeft intussen maatregelen genomen om de import van een deel van het vlees uit Brazilië stop te zetten.

Lees ook
COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

COV tegen verhoging NVWA-tarieven voor landbouwsector

Vanaf 1 januari verhoogt het kabinet de NVWA-tarieven voor de landbouwsector. Van 100 naar 130 miljoen euro. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is het niet eens met deze nieuwe tarieven en stuurt het onderstaande persbericht met de titel ‘Kabinet haalt opnieuw uit naar landbouw, met extreme NVWA-tarieven’.

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Inkijkje in de voedselproductie van Nederland in VPRO Tegenlicht

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld, net na de Verenigde Staten. Ons land produceert voedsel in overvloed dat naar alle uithoeken van de wereld gaat. Fotojournalist Kadir van Lohuizen geeft in VPRO Tegenlicht een inkijkje in de voedselindustrie en laat zien wat de rol van Nederland is in het wereldwijde voedselsysteem.

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

NVWA neemt extra monsters in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kondigt aan tot eind 2022 extra monsters te nemen in slachthuizen van runderen, varkens, paarden, geiten en schapen. Dit gebeurt vanwege de resultaten van een proef met een nieuwe detectiemethode.