NVWA: Extra toezicht op dierenwelzijn bij hoge temperaturen

3 juni 2022
Foto: Unsplash

De zomer komt er aan en dat betekent droog en warm weer. Daarom kondigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan extra toezicht te houden op de regels voor dierenwelzijn tijdens extreme hitte. Dit gebeurt bij veehouderijbedrijven, in de weide, op verzamelcentra, op slachthuizen en tijdens het transport onderweg.

“Op (extreem) warme dagen geven we extra prioriteit aan hitte gerelateerde meldingen bij levende dieren in de wei”, zegt Jessica Tetteroo, inspecteur bij het team Dierenwelzijn van de NVWA. “Tijdens inspecties onderzoeken we of dieren in de wei, zoals schapen, paarden en runderen, voldoende beschermd zijn tegen hitte. We kijken bijvoorbeeld of er voldoende schaduwplekken voor de dieren in de wei zijn en of er voldoende drinkwater is.Maar wanneer is het nu te warm? Inspecteurs van de NVWA gebruiken  hittestress indicatoren zoals de Temperatuur Luchtvochtigheid Index (THI), om te bepalen of er sprake is van extreme hitte. We kijken daarnaast ook naar de relatieve luchtvochtigheid. Juist die factoren kunnen in combinatie bij te hoge waarden leiden tot hittestress.”

Hittestress

"Je kunt stress door de hitte bij dieren herkennen aan een hogere ademhalingsfrequentie," vertelt Jessica Tetteroo, inspecteur Dierenwelzijn bij de NVWA. "Maar ook ademhalen met een open bek, kwijlen of schuimen, zweten en trillen zijn bekende symptomen. In een later stadium kunnen dieren lusteloos worden. Het is dan belangrijk dat het dier snel de juiste verzorging krijgt. Denk aan verkoeling, extra water, luchtcirculatie, schaduw, etc."

Veehouder

Veehouders zijn verplicht om hun dieren te beschermen tegen hittestress. NVWA geeft een aantal adviezen die daarbij helpen. Namelijk het voerpatroon en de voersamenstelling veranderen; hulpventilatoren plaatsen; minder dieren in de stal; extra schuil/schaduwplekken of verkoelingsplekken in de wei maken, met voldoende plaats voor alle dieren; en extra watervoorzieningen in de wei plaatsen

Transport

Voor veetransport geldt sinds 2016 het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen. Hierin is afgesproken dat er bij hoge temperaturen minder dieren per wagen vervoerd worden (lagere bezettingsgraad) en extra aandacht voor ventilatie.

Bij transporten naar het buitenland wordt vooraf gecontroleerd of er een gebied doorkruist wordt waar de verwachte temperatuur boven de 30 graden komt, ongeacht de actuele temperatuur in Nederland. Is dit het geval dan moet de wagen beschikken over actieve koeling. Ook wordt na afloop van lange afstandstransporten extra gecontroleerd op de temperatuurregistraties in de veewagen. De NVWA handhaaft op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 1/2005 (de Transportverordening) en de nationale regels voor dierenwelzijn uit de Wet Dieren.

Bron: NVWA

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?