NVWA controleert op dierenwelzijn bij hitte

8 juni 2023 Redactie Vleesmagazine Leon Ephraïm via Unsplash

Het komend weekend gaan de temperaturen omhoog. Reden voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om aandacht te vragen voor dierenwelzijn. Op warme dagen let NVWA op de bescherming van dieren in de wei en tijdens transport.

“Vanuit de NVWA voeren we in warme periodes controles uit bij veehouderijen en andere bedrijven waarbij er extra aandacht is voor de bescherming van de dieren tegen de hitte”, meldt NVWA. “We controleren of dieren in de wei voldoende beschermd worden tegen hitte en of er voldoende aandacht is voor goede klimaatbeheersing in stallen. Daarnaast zijn er extra controles op veetransporten als het warmer is dan 27 graden Celsius.”

Kalveriglo's

NVWA wijst er op dat kalveriglo's geen bescherming bieden tegen hitte. “Op warme dagen kan de temperatuur in een kalveriglo snel oplopen. Hierdoor neemt het risico op hittestress bij de kalveren toe. De regels voor kalveren in kalveriglo’s zijn daarom ook aangescherpt. Bij een buitentemperatuur van 24 graden Celsius of hoger moeten de iglo's in de schaduw staan.”

Op de website van de NVWA staat meer informatie hoe hittestress bij dieren kan worden voorkomen. Ook staan hier de regels voor veehouders en vervoerders bij hitte, om te voorkomen dat de dieren last krijgen van hittestress.

Altijd op de hoogte blijven?