NVV roept kabinet op varkenshouderij ruimte te geven

17 september 2014 Liza Bruggeling

De NVV is content dat het kabinet het belang van een sterke landbouwsector ziet. Dat zegt NVV-voorzitter Ingrid Jansen in een reactie op de Miljoenennota en de Rijksbegroting die op Prinsjesdag, zijn gepresenteerd door het kabinet.

Landbouw en voedsel worden als toonaangevende topsectoren gezien. De overheid wil deze positie vasthouden en inzetten op een krachtig beleid dat gericht is op duurzaamheid en innovatie.

De NVV ziet hierin kansen voor de varkenshouderijsector. De varkenshouderij heeft deze koers ingezet met het Recept voor Duurzaam Varkensvlees. De NVV roept het kabinet op om de varkenshouderijsector de ruimte te geven om de ambities uit het recept - koploper zijn op het gebied van duurzaamheid in 2020 - uit te werken en uit te voeren. Dat betekent dat innovatie moet worden gestimuleerd en dat de sector niet moet worden dwarsgezeten met knellende regelgeving.

Groen onderwijs

Wel is de NVV teleurgesteld in het feit dat er gesneden wordt in het budget voor groen onderwijs. 'De toekomstige generatie heeft namelijk een sleutelrol in de transitie naar een duurzame varkenshouderij', meent Jansen.

De NVV roept het kabinet dan ook op om dit besluit te heroverwegen.

Altijd op de hoogte blijven?