NVV: 'PVV is niet open en transparant

13 augustus 2012 Tom Van der Meer

ZOETERMEER - 'Het bestuur van het Productschap Vee en Vlees (PVV) is niet open en transparant om IKB-Varkens over te dragen aan het Controle Bureau Dierlijke Sector (CBD).

ZOETERMEER - ‘Het bestuur van het Productschap Vee en Vlees (PVV) is niet open en transparant om IKB-Varkens over te dragen aan het Controle Bureau Dierlijke Sector (CBD).’


Dat zegt Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV). ‘PVV-bestuurders hebben aan deze regeling meegewerkt zonder de NVV daarover te informeren’, vindt hij.


IKB staat voor Integrale Ketenbeheersing en is ontwikkeld om kwaliteit, herkomst en manier van produceren van vlees te kunnen garanderen. Vanaf het begin was al duidelijk dat de rol van het PVV binnen IKB tijdelijk zou zijn en dat private partijen deze rol zouden overnemen.


Het PVV besloot om per 1 mei te stoppen met het kwaliteitssysteem IKB-Varkens. De Groene Belangenbehartiger (DGB), dienstenorganisatie van de NVV, wilde IKB-Varkens tegen een vergoeding overnemen en integreren met het andere, eigen kwaliteitssysteem IKB 2004. De PVV-bestuurders wilden het voorstel van DGB echter niet bespreken. Het CBD zet IKB-Varkens nu voort onder de naam IKB-Varken.


Het PVV bestrijdt de kritiek van de NVV. ‘De besluiten over IKB-Varkens zijn een gevolg van eerdere PVV-besluiten hierover’, stelt het schap in Agrarisch Dagblad.


Lees ook:

NVV: burger koopt hypocriet (10 januari 2007)


Willie van Gemert NVV-voorzitter af (13 juni 2006)

Altijd op de hoogte blijven?