NVV presenteert Verken-burger

23 juni 2015 Vleesmagazine

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) heeft afgelopen maandagavond tijdens de Algemene Ledenvergadering in Heteren de zogenoemde Verken-burger gepresenteerd.

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) nam de eerste Verken-burger in ontvangst en kreeg deze uit handen van NVV-voorzitter Ingrid Jansen. De Verken-burger heeft een dubbele lading: verken is in sommige delen van Nederland dialect voor ‘varken’, maar staat ook voor ‘Verkennen’: Het verkennen van de burger en de burger die de varkenshouderij komt verkennen.

Dialoog via verken-burger

De hamburger, uiteraard gemaakt van 100 procent varkensvlees, staat symbool voor de ambities van de NVV om burgers en varkenshouders via dialoog en open stallen dichter bij elkaar te brengen. "Via meer dialoog en transparantie willen wij de burger in toenemende mate betrekken bij onze sector met als doel het creëren van breed maatschappelijk draagvlak voor de varkenshouder en zijn (gezins)bedrijf", zegt Ingrid Jansen. Deze ambities zijn ook verwoord in het Recept voor Duurzaam Varkensvlees.

Jansen en Joosten Ingrid Jansen met de ‘makers’ Hans en Annet Joosten

Uitvoeringsagenda

De presentatie van de Verken-burger is alvast een voorschot op de uitvoeringsagenda van het Recept voor Duurzaam Varkensvlees. Deze uitvoeringsagenda bevindt zich in de afrondende fase. Dialoog met de maatschappij is een prominent onderdeel van de uitvoeringsagenda.

De Verken-burger is gemaakt door varkenshouders en NVV-leden Hans en Annet Joosten uit Dodewaard. Zij zijn tevens slager en leverancier van vleespakketten en nemen de Verken-burger met ingang van vandaag al op in hun vleesassortiment. Tijdens de ALV konden alle aanwezigen de Verken-burger proeven.

Altijd op de hoogte blijven?