NVV, NVP en NMV: zorgen over vergunningverlening Nb-wet

attachment-001_food-image-VLS6730I01

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) luiden de alarmbel over de afwerking van aanvragen van boeren voor een Natuurbeschermingswet-vergunning bij provincies. De agrarische belangenbehartigers krijgen signalen van leden dat enkele provincies zo min mogelijk vergunningen willen verlenen op grond van de huidige Natuurbeschermingswet (Nb-wet) en wachten tot de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in werking treedt.

‘Daar maken wij ons zorgen over’, zegt voorzitter Ingrid Jansen van de NVV. De belangenbehartigers zijn bezorgd dat provincies aanvragen afwijzen, of buiten behandeling laten, door bijvoorbeeld vergaande eisen te stellen aan de lopende aanvragen. ‘Er zijn provincies die, in onze optiek, de grenzen aan het opzoeken zijn en mogelijk overschrijden’, zegt secretaris Jan Brok van de NVP.

Nauwkeurig volgen

NVV, NVP en NMV roepen de provincies op om ingediende aanvragen conform wetgeving af te werken. ‘Wij zullen de voortgang hiervan en de toepassing van het overgangsrecht na de

inwerkingtreding van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) op 1 juli aanstaande, nauwkeurig volgen’, aldus de organisaties.

Lees ook
Ierse vleesexport naar Nederland in 2018 met €10 miljoen gegroeid

Ierse vleesexport naar Nederland in 2018 met €10 miljoen gegroeid

De totale uitvoer van Ierland naar Nederland is in 2018 met 10 procent gestegen tot bijna €1 miljard. Het aandeel van rundvlees, varkensvlees en pluimvee groeide met €10 miljoen tot €215 miljoen.De Ierse export naar Nederland groeide afgelopen jaar met 10 procent tot meer dan €968 miljoen. De opvallende stijgers waren varkensvlees, zuivel en pluimvee....

Kiers: ‘Vlees in de pan moet het naar zijn zin hebben als in een bubbelbad’

Kiers: ‘Vlees in de pan moet het naar zijn zin hebben als in een bubbelbad’

Wie met de feestdagen een buitengewoon stoofgerecht wil bereiden, kan het beste voor rundvlees van de voorvoet kiezen. Dat tipte demoslager Gertjan Kiers op maandag 3 december tijdens een inspirerende presentatie met stoofvlees. 'Het draait bij stoofvlees om vet, karakter en bindweefsel', zei Kiers tegen een gevarieerde groep culinaire journalisten,...

Charrua Premium Wagyu Uruguay in assortiment Jan Zandbergen

Charrua Premium Wagyu Uruguay in assortiment Jan Zandbergen

Jan Zandbergen heeft zijn Charrua-assortiment uitgebreid met een exclusieve Premium Wagyu-lijn. Onder dit merk bracht het bedrijf eerder al Uruguayaans graangevoerd Hereford en Angus rundvlees naar de Europese markt.Onder het merk Charrua brengt Jan Zandbergen Uruguayaans graangevoerd Hereford en Angus rundvlees naar de Europese markt. Het assortiment...