NVV, NVP en NMV: zorgen over vergunningverlening Nb-wet
De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) luiden de alarmbel over de afwerking van aanvragen van boeren voor een Natuurbeschermingswet-vergunning bij provincies. De agrarische belangenbehartigers krijgen signalen van leden dat enkele provincies zo min mogelijk vergunningen willen verlenen op grond van de huidige Natuurbeschermingswet (Nb-wet) en wachten tot de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in werking treedt.
‘Daar maken wij ons zorgen over’, zegt voorzitter Ingrid Jansen van de NVV. De belangenbehartigers zijn bezorgd dat provincies aanvragen afwijzen, of buiten behandeling laten, door bijvoorbeeld vergaande eisen te stellen aan de lopende aanvragen. ‘Er zijn provincies die, in onze optiek, de grenzen aan het opzoeken zijn en mogelijk overschrijden’, zegt secretaris Jan Brok van de NVP.
Nauwkeurig volgen
NVV, NVP en NMV roepen de provincies op om ingediende aanvragen conform wetgeving af te werken. ‘Wij zullen de voortgang hiervan en de toepassing van het overgangsrecht na de
inwerkingtreding van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) op 1 juli aanstaande, nauwkeurig volgen’, aldus de organisaties.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Peter Mol van slagerij de Limousinhoeve is slager én boer
Waar vind je een slager die de keten van boer tot bord letterlijk 100 procent in eigen hand heeft omdat hij zelf koeien fokt, grootbrengt en afmest? In het Zeeuwse plaatsje Hoek runnen Peter en Nelly Mol samen hun slagerij de Limousinhoeve.
NVWA stelt strenge voorwaarden aan verkoop wildernisvlees uiterwaarden
Na onderzoek stelt NVWA strenge voorwaarden aan de verkoop van WIldernisvlees. Het vlees afkomstig van runderen die grazen in de uiterwaarden bevat regelmatig te veel dioxine. “Vlees dat voor consumptie wordt aangeboden moet aan de wetgeving voldoen en dus veilig zijn. Dat geldt ook voor zogenoemd wildernisvlees”, aldus NVWA.
CBS: Rundveestapel nauwelijks gewijzigd
De rundveestapel bleef in 2022 nagenoeg gelijk met 2021. De omvang van de varkensstapel nam wel iets af evenals het aantal kippen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2022.