NVV, NVP en NMV: zorgen over vergunningverlening Nb-wet

attachment-001_food-image-VLS6730I01

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) luiden de alarmbel over de afwerking van aanvragen van boeren voor een Natuurbeschermingswet-vergunning bij provincies. De agrarische belangenbehartigers krijgen signalen van leden dat enkele provincies zo min mogelijk vergunningen willen verlenen op grond van de huidige Natuurbeschermingswet (Nb-wet) en wachten tot de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in werking treedt.

‘Daar maken wij ons zorgen over’, zegt voorzitter Ingrid Jansen van de NVV. De belangenbehartigers zijn bezorgd dat provincies aanvragen afwijzen, of buiten behandeling laten, door bijvoorbeeld vergaande eisen te stellen aan de lopende aanvragen. ‘Er zijn provincies die, in onze optiek, de grenzen aan het opzoeken zijn en mogelijk overschrijden’, zegt secretaris Jan Brok van de NVP.

Nauwkeurig volgen

NVV, NVP en NMV roepen de provincies op om ingediende aanvragen conform wetgeving af te werken. ‘Wij zullen de voortgang hiervan en de toepassing van het overgangsrecht na de

inwerkingtreding van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) op 1 juli aanstaande, nauwkeurig volgen’, aldus de organisaties.

Lees ook
Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

De jarenlange samenwerking tussen slager Pepijn Putman en vleesveehouder Ad Lam wordt getypeerd door drie gezamenlijke drijfveren: respectvol omgaan met dieren, werken met grondstoffen van topkwaliteit en het streven naar het lekkerste, meest malse stukje vlees voor de klant. “Ik wil niet goedkoop, ik wil een goede kwaliteit.”

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

Studenten van de SVO vakopleiding food in Goes bezochten de Biologische Angusfokkerij Poelzicht in ’s Heer Abtskerke. Onder begeleiding van hun praktijk vakdocent Adriaan van Moort kregen ze op de boerderij tekst en uitleg van René de Wilde en zijn vrouw Christine.

Wagyu uit de polder

Wagyu uit de polder

Wagyuvlees is bezig aan een opmars. Klanten komen van heinde en ver naar Het Koeienhuis in Benningbroek. Daar verkopen Klaas en Wendy Vlaar hun exclusieve rundvlees. Het gemarmerde vlees is de droom van menig carnivoor. En niet alleen de bekende dure delen zijn de moeite waard. “Onze wagyuburgers zijn niet gekruid, wij kruiden onze koeien.”