NVV en LTO starten ‘Actie 20 Cent’

3 september 2015 Vleesmagazine

NVV en LTO Varkenshouderij houden donderdag met ongeveer honderd varkenshouders een publieksvriendelijke actie op het Plein in Den Haag. De actie heeft het thema: ‘Als we dan toch niets verdienen, dan geven we het liever gratis weg’. Tevens start vandaag de ‘Actie 20 Cent’.

Het publiek wordt uitgenodigd om in VAK V, zoals de door de gemeente en politie aangewezen locatie wordt genoemd, tussen 11.30 en 12.45 uur een gratis broodje beenham te komen eten voor de lunch. De broodjes worden aangeboden door de Nederlandse varkenshouders.

De actie is tevens de kick-off van de ‘Actie 20 Cent’. Aan de bezoekers wordt tijdens de demonstratie op het Plein gevraagd de Nederlandse varkenshouderij te steunen met een symbolisch bedrag van minimaal 20 eurocent. Dit bedrag staat ongeveer gelijk aan de kostprijs, die de Nederlandse varkenshouders per kilo geproduceerd varkensvlees duurder uit zijn dan hun Europese collega’s. De ‘Actie 20 Cent’ zal tot het einde van het jaar zal doorlopen. NVV en LTO vragen daarbij dit jaar aan de Nederlandse burgers en consumenten om de varkenshouders met 20 cent te steunen. Het totaalbedrag dat op 31 december 2015 is gestort, zal begin januari aan Voedselbanken Nederland worden gedoneerd.

Geen brood op de plank

‘Wij hebben gekozen voor een goed doel als de Voedselbank, omdat varkenshouders heel goed weten hoe het is om geen brood op de plank te hebben’, zeggen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en waarnemend voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij. Het rekeningnummer waar Nederlanders hun steun kunnen betuigen aan varkenshouders en minimaal 20 cent kunnen doneren, is: NL08RABO0368507955, ten name van: Nederlandse Vakbond Varkenshouders, o.v.v. ‘Actie 20 cent’.

Lastenverlichting

NVV en LTO roepen de Tweede Kamerleden op om tijdens het debat aanstaande donderdag te pleiten voor lastenverlichting en kostprijsverlaging zodat een gelijk Europees speelveld ontstaat en gezinsbedrijven kunnen blijven ondernemen in Nederland. ‘Met deze actie willen wij onze boodschap extra onder de aandacht brengen bij de maatschappij en politiek’ aldus Jansen en Douma.

Altijd op de hoogte blijven?