NVV en LTO pleiten bij kabinet voor ruimte varkenshouderij
De NVV en LTO Varkenshouderij pleiten bij het nieuwe kabinet voor ruimte om de duurzame en diverse Nederlandse varkenshouderij te kunnen blijven ontwikkelen. Het pamflet krACHTpuntenplan is afgelopen weekend aangeboden aan formateur Edith Schippers.
Ook de partijen die betrokken zijn bij de coalitieonderhandelingen hebben de brief ontvangen.
Voorop
De Nederlandse varkenshouderij loopt voorop in duurzaamheid, aldus de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV) en LTO Varkenshouderij. ‘De sector produceert goed, veilig en duurzaam varkensvlees dat betaalbaar én beschikbaar is voor iedereen.’
De Nederlandse varkenssector is volgend de organisaties zeer divers met ruimte voor extra duurzame concepten zoals Beter Leven-varkensvlees, maar ook voor biologisch varkensvlees. ‘Zo bieden onze 4.800 gangbare, scharrel- en biologische varkenshouders voor elke consument wat wils.’
8 miljard euro
Het economisch belang van de varkenshouderij in Nederland is groot, zo is de formateur en de onderhandelaars duidelijk gemaakt. ‘Zou de Nederlandse varkenshouderij er niet meer zijn, dan kost dit ruim 26.000 arbeidsplaatsen en vervalt een jaarlijkse economische waarde van ruim 8 miljard euro (1,5 procent in aandeel in totale economie).’
NVV en LTO zetten in het pamflet nog eens uiteen welke initiatieven de Nederlandse varkenssector zelf heeft genomen om te komen tot een toekomstbestendige varkenshouderij, Daarin staan de belangen voor mens, dier en omgeving centraal. In het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij wordt nadrukkelijk ingezet op ‘beter en anders produceren’ door op veranderende wensen van consumenten in te spelen, nog duurzamer te produceren en de overlast naar de omgeving nog verder te verminderen.
Verduurzaming
De varkenssector is volgens LTO en NVV ook nadrukkelijk pleitbezorger van een Europees gelijk speelveld. Verduurzaming zal door sectoren zelf moeten worden opgepakt door zelf te komen met een vitaliseringsplan ondersteund door overheden, banken en overheden.
In hun ‘KrACHT-puntenplan’ vragen de organisaties daarom ruimte om de duurzame en diverse Nederlandse varkenshouderij verder te kunnen blijven ontwikkelen en ‘de consument daarmee ook voor de komende jaren de zekerheid te bieden dat zij ons goede, veilige, duurzame, diverse en betaalbare varkensvlees van Nederlandse bodem kunnen blijven eten.’
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Duurzaamheid staat centraal op Horecava
Horecava, de vakbeurs voor de horecabranche in Nederland, gaat vandaag van start in Amsterdam RAI. Eén van de belangrijkste thema’s tijdens de beurs van dit jaar is duurzaamheid. Steeds meer horecaondernemers zijn bewust bezig met groen ondernemen en het tegengaan van voedselverspilling. Onderwerpen zoals eten zonder verspilling, groene innovaties en...
Verstegen Spices & Sauces genomineerd voor de EZK Energy Award
Verstegen Spices & Sauces is een van de drie genomineerden voor de EZK Enery Award 2022. Dat is een award voor bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare (duurzame) warmte. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.
Motie elektronisch identificatiesysteem aangenomen
De Tweede Kamer steunt de motie van D66-kamerlid Tjeerd de Groot over een elektronisch identificatiesysteem. Dit systeem moet bijdragen aan duurzaamheid en dierenwelzijn.