NVKL: ‘Professionele installatie airco vereist’

shutterstock_561916828-300x200

Ieder jaar constateert NVKL, de Nederlandse brancheorganisatie van erkende installateurs in koudetechniek en klimaatbeheersing, dat ondernemers onvoldoende op de hoogte zijn van het belang van goed onderhoud. Problemen en storingen aan de installatie komen daardoor regelmatig voor.

Het is zomer in Nederland en in augustus worden er weer tropische dagen verwacht! Om het binnenklimaat in je winkel aangenaam te houden, draait de airconditioning tijdens het warme weer volop. Een prettig klimaat is belangrijk voor de beleving van de klant en nodigt uit om de winkel binnen te stappen. Maar ook voor het eigen personeel is een koele omgeving van meerwaarde om langer fris en scherp te blijven.

Toch biedt het hebben van airconditioning hiervoor geen garantie. De ondernemer is verantwoordelijk voor het in optimale conditie houden van je installatie. Deze klachten kunnen eenvoudig voorkomen worden door het inschakelen van een erkende installateur.

Voorkom missers bij de installatie

Vaak gaat het volgens de NVKL al mis bij het inregelen of installeren van de airco. Zo worden installateurs ingeschakeld die hier niet gecertificeerd voor zijn en komt het in een uitzonderlijk geval voor dat mensen ervoor kiezen het apparaat zelf te installeren. Zaken als de benodigde koellast, de isolatiewaarden van muren, daken en vloeren, de inhoud van de ruimte, locatie van ramen en deuren en de aanwezige ventilatie worden in dat geval vaak achterwege gelaten. Deze missers kunnen diverse negatieve gevolgen hebben, zoals tochtklachten, sterk schommelende temperaturen en hogere energiekosten.

‘Doe-het-zelf airconditioning’

Split airco’s bevatten veelal f-gassen als koudemiddel. Airco’s die deze gassen bevatten mogen volgens de f-gassenverordening alleen geïnstalleerd worden door een monteur die beschikt over een f-gassencertificaat. Daarnaast moet het bedrijf waarbij de monteur in dienst is ook over een f-gassencertificaat beschikken. Zo wordt voorkomen dat er f-gassen uit het systeem lekken en schade aan het milieu aanrichten.

Helaas komt het op kleine schaal toch voor dat (web)winkels doe-het-zelf pakketten aanbieden zonder dat hier een erkende installateur aan te pas komt, aldus de vereniging. De kans op het lekken van koudemiddel is hierbij veel groter en vaak moeten er later nog aanpassingen of reparaties worden uitgevoerd aan de installatie. ILT, de Inspectie Leefomgeving en Transport, controleert van tot en met 15 september of webwinkels, witgoedzaken en bouwmarkten zich aan alle wettelijke regels houden wat betreft de verkoop van airconditioners. Zo moet de verkopende partij de consument hebben ingelicht over het feit dat zij een gecertificeerde installateur moeten inschakelen en moet de koper dit op zijn beurt kunnen aantonen.

Deskundig onderhoud

Ondernemers die klachten willen voorkomen, er zeker van willen zijn dat ze alles uit hun installatie halen, worden geadviseerd door een erkende installateur de airco te laten inregelen, installeren en onderhouden. De monteur controleert tijdens het onderhoud of de installatie bijgevuld moet worden met koudemiddel. In de loop van de tijd kan de hoeveelheid koudemiddel door verdamping of een lekkage namelijk afnemen. Indien je dit niet tijdig laat doen, neemt de werking van het systeem af en verbruik je meer stroom. Daarnaast controleert de monteur het filter van de installatie. Een vervuilde installatie kan namelijk verkoudheid, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen en geurklachten veroorzaken door bacteriën en schimmels die zich in de lekbak en verdamper bevinden. Verstopte en vervuilde filters zorgen daarnaast voor een verlies aan blaaskracht.

NVKL erkende installateur

Alle NVKL installateurs zijn in het bezit van de NVKL erkenning, waar ze één keer in de twee jaar op getoetst worden. Zij voldoen hiermee aan alle verplichte wetgeving van de F-gassenverordening, kennen de risico’s van koudemiddelen en werken met de juiste technische hulpmiddelen om hiermee om te gaan en de veiligheid te waarborgen.

 
Lees ook
De extra medewerker

De extra medewerker

In ieder nummer van Vleesmagazine schrijven twee columnisten over één onderwerp, vanuit hun eigen expertise en ervaring. Josja Haagsma en Christiaan Verkuijl buigen zich dit keer over het thema interieur.

Geld Verdienen aan overtollig voedsel

Geld Verdienen aan overtollig voedsel

De anti-verspillingsapp Too Good To Go wordt onder versondernemers steeds populairder. Zowel slagers als bakkers en visspecialisten raken hun overgebleven verse spullen voor een zacht prijsje kwijt aan de consumenten die bij de app zijn aangesloten. De zogeheten ‘Magic boxen’ vinden gretig aftrek. “Het is een win-win situatie,” klinkt het onder de...

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

Bedrijfsopvolging: begin er tijdig aan!

In de praktijk blijkt dat veel ondernemers zich pas in een laat stadium van hun leven bezig houden met bedrijfsopvolging. Het is echter goed om hier tijdig bij stil te staan.