Nu ook kip bij de Grote Grillworsttest
VAKWEDSTRIJD | Ook poeliers kunnen voortaan meedoen aan de Grote Grillworsttest. Organisator Koninklijke Nederlandse Slagers heeft namelijk kipgrillworst toegevoegd aan deze vakwedstrijd.
Koninklijke Nederlandse Slagers voegt in 2025 de nieuwe categorie kipgrillworst toe aan de Grote Grillworsttest. De brancheorganisatie noemt de toegenomen populariteit van kipproducten en de voorgenomen fusie met de poeliersbond als redenen voor de uitbreiding.
Grillworst is een van de bestverkopende producten in de ambachtelijke slagerij en een kans voor de slager om zich te onderscheiden. Niet voor niets gaat KNS jaarlijks opzoek naar de beste grillworst in de Grote Grillworsttest. Het winnen van deze wedstrijd betekent niet alleen veel media aandacht, het kan ook zorgen voor een omzetboost. “Ik had wel iets verwacht, maar dat het zo’n impact zou hebben had ik niet gedacht”, vertelt Eric Duijn, de winnaar van 2024, in februari. “Onze omzet van grillworst is gewoon verdubbeld in een week tijd.”
Grote Grillworsttest 2025
Voorheen draaide de test om naturel grillworsten van varkensvlees. In 2025 komt er een nieuwe categorie bij: de kipgrillworst naturel. “Deze uitbreiding komt voort uit de toenemende populariteit van kipproducten én de voorgenomen fusie met de Poeliersbond, waardoor poeliers die aangesloten zijn bij de Poeliersbond ook de kans krijgen hun vakmanschap in de strijd te gooien. Het aantal finalisten en winnaars hangt af van het aantal inzendingen”, meld KNS op de website.
Hoe maak je een goede kipgrillworst? Ronnie Poeste legt uit.
De keuring voor de Grote Grillworsttest 2025 vindt plaats op woensdag 5 februari. Een vakjury keurt dan alle inzendingen en let daarbij onder andere op inwendig en uitwendig aanzien en kleur, aanzien snijvlak, geur en smaak, samenstelling en consistentie. Inschrijven voor deze vakwedstrijd kan via de website van de KNS.
Goede grondstoffen
De winnaar van 2024 heeft nog belangrijke tip voor slagers die willen deelnemen. Namelijk goede en verse grondstoffen. “Je moet grillworst niet zien als een opruimproduct waarin je overgebleven restjes kan verwerken. Als je dat doet heb je nooit een constant product. Gebruik altijd goede en verse grondstoffen en houd altijd de receptuur aan”, aldus Eric Duijn.
KNS-Vakwedstrijden
De Grote Grillworsttest is een van drie vakwedstrijden die KNS ieder jaar voor haar leden organiseert. De andere KNS-vakwedstrijden zijn de Spareribs Throphy en de Lekkerste bal gehakt. De data voor deze wedstrijden zijn nog niet bekend.