Nominaties Food Valley Award ook voor slagers interressant

7 juli 2016

De genomineerden voor de Food Valley Award 2016 zijn bekend. Weliswaar zijn de kandidaten niet direct slagerij-gerelateerd, maar rollen zij wel innovaties in de voedingssector uit, die ook voor de slagerij van belang kunnen worden.

Het gaat om: Scelta Mushrooms uit Venlo, het Wageningse adviesbureau Q-Point en SensorSpot uit Wijchen.

Scelta Mushrooms verlaagt zoutverbruik

Scelta Mushrooms uit Venlo heeft de Scelta Taste Accelerator ontwikkeld: een reeks natuurlijke smaakversterkers die de perceptie van een zoute smaak in voedingsmiddelen verhoogt zonder zout toe te voegen. De reeks biedt een clean labelalternatief voor monosodiumglutamaat (MSG of E621) en gistextract en maakt tot 50% zoutreductie mogelijk met behoud van de smaak en functionaliteit van zout.

Het Limburgse bedrijf speelt met Scelta Taste Accelerator in op het wereldwijde probleem van overmatige zoutconsumptie. De ingrediënten worden gemaakt uit reststromen van champignons. Deze bevatten glutamaat en guanylaat, stoffen verantwoordelijk voor de ‘umami-smaak’. Ze zijn toepasbaar voor uiteenlopende producten: van brood, sauzen en vleeswaren tot kant-en-klaar-maaltijden en chips.

‘Het zoutgehalte verlagen zonder concessies te doen aan productkwaliteit blijkt in de praktijk lastig, maar Scelta lijkt een effectieve oplossing in handen te hebben’, aldus de jury.

Q-Point voorkomt grote voorraad

Het Wageningse adviesbureau Q-Point heeft een aanpak ontwikkeld om voedselverspilling in de horeca en gastvrijheidsbranche te verlagen. Restaurants in dierentuinen blijken hiermee 75% minder te verspillen en dezelfde omzet te realiseren met bijna 30% minder inkopen. Het idee werd in eerste instantie ontwikkeld voor Burgers’ Zoo; later sloten ook Dierenpark Emmen en de Apenheul zich bij het initiatief aan. Andere partners in het project waren Wageningen UR en softwarespecialist Nostradamus. Het project bracht een denkomslag teweeg bij de deelnemende horeca-mensen: je hoeft geen grote voorraden eten en drinken in huis te hebben om gasten goed te kunnen bedienen. Alleen al in Nederland wordt in de horeca naar schatting 51.000 ton (0,4 miljard euro) per jaar aan voedsel verspild. De jury spreekt van een ‘uniek initiatief met een groot potentieel’: 'De aanpak van Q-Point blijkt echt te werken. Ze is breed toepasbaar en wordt, getuige de organisaties die zich al tijdens het innovatietraject bij het initiatief hebben aangesloten, positief ontvangen in de sector.'

SensorSpot doeltreffend en betaalbaar

SensorSpot uit Wijchen heeft een systeem ontwikkeld voor non-invasieve zuurstofmeting bij individuele verpakkingen voor voedingsmiddelen: een sensor die op de verpakking wordt gedrukt met een speciaal pigment én bijbehorende uitleesapparatuur. Hiermee is snel, zonder de verpakking te doorboren, vast te stellen of de inhoud de juiste gassamenstelling heeft. De sensorspot, geprint op de binnenkant van de verpakking, is slechts 5-10 micrometer dik. De fluorescerende en zuurstofgevoelige kleurstoffen die erin zitten, zijn voorzien van een dun laagje zuurstofdoorlatend laminaat. Zo komen ze niet in aanraking met het product.

Wereldwijd worden, met het oog op houdbaarheid, jaarlijks zo’n 400 miljard voedingsmiddelen verpakt onder ‘artificiële atmosfeer’, oftewel MAP. Bij naar schatting 15% is iets mis met de sealing en/of gassamenstelling, bijvoorbeeld door beschadiging tijdens transport of opslag, of doordat het verpakkingsproces niet goed is ingeregeld. Volgens de jury kan het systeem van SensorSpot ervoor zorgen dat aanzienlijk minder producten afgekeurd worden. ‘Het is een eenvoudige, maar doeltreffende methode voor een lage prijs.’

Altijd op de hoogte blijven?