Nog steeds te veel suiker en zout in eten

26 april 2018 Karin Geesink-Stegeman / ANP

Om te zorgen dat er minder zout en suiker in ons voedsel belandt, moeten de afspraken met de voedingsmiddelenindustrie worden 'verscherpt en uitgebreid', meldt gezondheidsinstituut RIVM op basis van onderzoek.

Met de huidige afspraken worden er slechts 'kleine stappen gezet' om de dagelijkse inname van zout en suiker te verlagen. Nederlanders consumeren dagelijks gemiddeld 8,7 gram zout en 114 gram suiker. Dit is volgens het RIVM veel te veel.

Brood, vlees en kaas dragen het meeste bij aan de dagelijkse inname van zout. Via frisdranken, melkproducten en banket en zoetwaren krijgen we de meeste suikers binnen.

Verlaging biedt weinig soelaas

De overheid sprak eerder met de voedingsmiddelenindustrie af om het zoutgehalte van vleeswaren met 10 procent te verlagen. De hoeveelheid toegevoegde suikers in zuiveldranken en zuiveltoetjes zou met 5 procent teruggebracht moeten worden. Maar volgens nieuwe berekeningen van het RIVM biedt dit weinig soelaas: de hoeveelheid zout en suiker die mensen binnen krijgen is nog steeds ongezond hoog.

Lees ook: ‘Overdaad aan suiker moet aangepakt worden’

Maximum moet voor meer producten gelden

De maximaal toegestane hoeveelheden zout in etenswaren zou volgens het RIVM voor veel meer producten moeten gelden dan nu het geval is. Nu vallen producten als bijvoorbeeld smeerkaas, mayonaise en pindasaus hier buiten.

Zelfregulering faalt

Foodwatch, een organisatie die de voedselindustrie kritisch volgt, stelt dat het onderzoek aantoont dat 'zelfregulering al jaren faalt'. 'Hopelijk stoot dit kabinet zich niet driemaal aan dezelfde steen en stapt ze ervan af om het gezondheidsbeleid aan de voedingsindustrie over te laten.'

Lees ook: Slager Albert Dantuma maakt producten zonder toevoegingen

Altijd op de hoogte blijven?