Nog geen handelssanctie op vlees door VS

attachment-001_food-image-VLS6703I01

BRUSSEL - De Verenigde Staten hebben strafsancties tegen een reeks Europese producten twee weken uitgesteld. Mogelijk komt er binnen die periode een oplossing voor het handelsconflict over Amerikaans rundvlees.

BRUSSEL - De Verenigde Staten hebben strafsancties tegen een reeks Europese producten twee weken uitgesteld. Mogelijk komt er binnen die periode een oplossing voor het handelsconflict over Amerikaans rundvlees.

De Amerikaanse handelsgezant Ron Kirk en EU-commissaris Catherine Ashton (Handel) zijn dat woensdagavond overeengekomen in een telefoongesprek, meldde de Europese Commissie.

Straf

De Verenigde Staten mag van wereldhandelsorganisatie WTO voor 116,8 miljoen dollar per jaar aan importheffingen leggen op een reeks Europese producten. De heffingen dienen als straf. Reden is dat de Europese Unie de grenzen heeft gesloten voor Amerikaans rundvlees met groeihormonen. De EU meent dat het vlees ongezond is, maar de WTO vindt dat onzin.

Nederland

Nederlandse bedrijven zouden onevenredig zwaar worden gedupeerd door de Amerikaanse importheffing van 100 procent op varkensvleesproducten. Nederlandse bedrijven verliezen een belangrijke afzetmarkt met een potentiële waarde van enkele tientallen miljoenen euro's.

Vion

De VS is een lucratieve markt voor spareribs. Vion is daarvan een belangrijke leverancier. 'Het is in volume een bescheiden markt, maar wel één waarop een goede marge te behalen valt', zei woordvoerder Marc van der Lee eerder.

Lees ook:

Vleesakkoord EU-VS blijft uit (23 april 2009)

'Rundvleesakkoord EU-VS bijna rond' (20 maart 2009)

PVV: strafheffing VS mogelijk ten einde (23 februari 2009)

Export varkensvlees naar VS valt stil (29 januari 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:

Alle berichten over de Verenigde Staten

Lees ook
De Groene Weg start met Nederlandse biologische rundvleesketen

De Groene Weg start met Nederlandse biologische rundvleesketen

Met het tekenen van een contract voor onbepaalde tijd met biologische melkveehouder Erik van der Velde en biologische vleesveehouder Gert-Jan Stoeten, is De Groene Weg vandaag officieel gestart met de opbouw van een keten van Nederlands biologisch rundvlees.

Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Côte de boeuf: een mooi stuk vlees van de barbecue

Een rood, mals en sappig stuk vlees: het is een van de dingen die barbecueën zo mooi maakt. Dit recept voor côte de boeuf is een echte aanrader. Het wordt uit de ribben van het rund weggesneden. De rib wordt meegesneden waardoor het vlees een randje vet heeft en vol van smaak is. De rug van een koe is minder gespierd en dat geeft het...

Verrassend én lekker: Gebraden picanha met dille-kappertjesjus van de barbecue

Verrassend én lekker: Gebraden picanha met dille-kappertjesjus van de barbecue

Wil je eens echt goed uitpakken met een lekker stuk barbecuevlees? Ga dan voor picanha. Dit stuk vlees is het driehoekige staartstuk van een rund. Doordat dit deel van de koe weinig beweging krijgt, is het vlees botermals.