Nog geen deal tussen varkensboeren en Dijksma

Staatssecretaris Sharon Dijksma

Vertegenwoordigers van de Nederlandse varkenssector hebben woensdag geen deal kunnen bereiken met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over de crisis in de varkenssector. Dijksma meldde na afloop dat er over twee weken verder wordt gepraat over het gezond houden van de sector.

Dijksma is bereid te kijken naar de kosten van bijvoorbeeld keuringen, maar wil geen concessies doen op de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieuwetgeving. Volgens Dijksma moet onder ogen worden gezien dat er niet meer varkensboeren bij moeten komen in Europa, met nog meer varkens. Dat zou de opbrengsten verder verminderen.

Lage prijzen

De varkenssector staat de laatste tijd zwaar onder druk, onder meer door lage melk- en vleesprijzen en door veel regelgeving. Daardoor stijgen de productiekosten. De varkensboeren willen lastenverlichting en lagere kosten voor onder meer vleeskeuringen en exportkeuringen. Volgens de boeren legt de Nederlandse overheid hun kosten op die verder gaan dan de kosten als gevolg van Europese regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieu.

Lees ook
WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

WUR: Heffing op vlees die teruggaat naar veehouder kan veehouderij verduurzamen

Moet er een heffing komen op vlees? De vraag komt regelmatig voorbij in het nieuws. Volgens Wageningen University and Research kan een heffing op vleesproducten die de overheid doorgeeft aan de veehouder de duurzaamheid bevorderen.

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

EU lanceert gedragscode gezonde en duurzame voeding

De Europese Commissie (EC) en 65 belanghebbenden uit de sector ondertekenden begin juli de EU-gedragscode voor verantwoordelijke levensmiddelenbedrijven en marketingpraktijken. Het is de volgende stap in de “Van boer tot bord”-strategie.

Vleesprijzen stijgen na versoepelingen coronamaatregelen

Vleesprijzen stijgen na versoepelingen coronamaatregelen

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen stijgt de prijs van vlees. Doordat de horeca weer open is, neemt de vraag naar vlees toe.