Nieuwe regels etikettering

24 februari 2025 Janneke Vermeulen Koos Groenewold
Regelgeving | De NVWA heeft een nieuwe versie van het handboek etikettering gepubliceerd. Het streven is om de wijzigingen door te voeren per 1 juli 2025. Wat betekent dit voor slagers? 

Grote kans dat je weleens het handboek etikettering hebt geraadpleegd, bijvoorbeeld om te checken hoe je precies een ingrediëntenlijst opstelt, of wat de juiste manier is om allergenen weer te geven. Op 14 nov 2024 is de nieuwe versie van het handboek (versie 9) gepubliceerd. Er staan een paar wijzigingen in die relevant kunnen zijn voor slagers. We zetten ze voor je op een rij:  

Paragraaf 9.9 over kruisbesmetting
Deze paragraaf is herschreven. De focus ligt nu op het voorkomen van kruisbesmetting. Daarvoor moeten slagers (en uiteraard ook andere bedrijven die zich bezighouden met het verpakken van levensmiddelen) preventieve maatregelen nemen. Ook zijn slagers verplicht om daarna te beoordelen of er nog kruisbesmetting kan plaatsvinden. Alleen als dat ook aantoonbaar het geval is en als dat leidt tot hoeveelheden die boven de referentiewaardes komen die zijn vastgesteld in het beleid (die staan in de Beleidsregel Warenwet allergenenetikettering uit voorzorg), dan mag een allergenenwaarschuwing worden geplaatst op het etiket. Zo’n allergenenwaarschuwing wordt een PAL genoemd (Precautionaire Allergen Labelling). Het is dus niet toegestaan om te waarschuwen voor de mogelijke aanwezigheid van allergenen die in de praktijk niet in het product kunnen zitten. Het advies van de NVWA om alle ingrediënten, dus bijvoorbeeld ook de draagstoffen en aroma’s, te controleren op aanwezigheid van allergenen, blijft staan. 

Paragraaf 12.9 over uiterste consumptiedatum
In de vorige versie van het handboek stond vermeld dat de uiterste gebruiksdatum (‘te gebruiken tot’) moet worden aangegeven op levensmiddelen die een bewaartemperatuur van tussen de 1 en 6 ˚C hebben. Of wanneer de houdbaarheid korter was van vijf dagen. Deze verplichting is in versie 9 ingetrokken. In het nieuwe handboek staat dat de uiterste consumptiedatum alleen nog verplicht is voor levensmiddelen waarbij er sprake is van uitgroei van ziekteverwekkende micro-organismen en de consument ziek kan worden als het product na de uiterste consumptiedatum genuttigd wordt. Het blijft ook in de nieuwe versie verplicht om bij levensmiddelen met een uiterste consumptiedatum een bewaaradvies te vermelden (meestal inclusief een bewaaradvies na openen).

Altijd op de hoogte blijven?