Ons vlees moet voldoen aan allerlei wet- en regelgeving. Zo gelden er strenge eisen voor de aanwezigheid van antibiotica in vlees. Onderzoekers van Wageningen Food Safety Research (WFSR) ontwikkelden een nieuwe techniek om antibiotica in vlees op te sporen.
Nieuwe technologie
Voor deze detectietechnologie ontwikkelden de onderzoekers een klein zwaardje, een metalen strip van zo'n vijf centimeter met coating. Dit steken we in een rundernier, legt onderzoeker Josha Jager uit aan Resource. Het zwaardje haalt niervocht uit het weefsel. Vervolgens wordt dit rechtstreeks in een prototype aansluiting van een massaspectrometer gestoken. De massaspectrometer scheidt de deeltjes en vergelijkt deze met bekende stoffen. Binnen één minuut meet dit apparaat of en welke antibiotica in het weefsel zitten.
De huidige detectietechnologie bestaat uit meerdere stappen die soms tijdrovend zijn. De nieuwe zwaardtechniek betekent een vereenvoudiging en versnelling van de techniek om antibiotica in vlees op te sporen. Het is volgens Jager zo eenvoudig als een thermometer ergens in steken.
Antibiotica in vlees
Antibioticaresiduen in vlees kunnen leiden tot resistentieontwikkeling bij mensen. Daarom is het belangrijk dat dergelijke niet in ons vlees terecht komen. De nieuwe detectietechnologie kan de voedselveiligheid en de naleving van regelgeving makkelijker maken en verbeteren.
De techniek is nog niet geschikt voor gebruik in de praktijk. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Jager: “Vooral om te kunnen bepalen hoeveel van elke stof in het weefsel aanwezig is. Dat is noodzakelijk voor toepassing in de praktijk ten behoeve van de handhaving.” Daarnaast kwordt er ook gekeken of de techniek gebruikt kan worden voor andere voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld het meten van pesticiden in fruit.
Nieuwsbrief Vleesmagazine
Geen nieuws missen van Vleesmagazine? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het laatste nieuws en achtergrondverhalen in je mailbox.
Bron: Resource