Foto: Unsplash

Er is een nieuwe Cao voor het Slagersbedrijf. Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) heeft hierover overeenstemming bereikt met de vakbonden. Dat laat de brancheorganisatie weten op de website.

Eind april legde KNS een eindvoorstel neer bij de vakbanden. Zij wezen dit af en de partijen gingen opnieuw met elkaar overleg. Het nieuwe eindvoorstel van KNS werd wel geaccepteerd.

Hoofdlijnen Cao voor Slagersbedrijf

Op de website zet KNS de hoofdlijnen van de cao uiteen.

  • Looptijd is 14 maanden, van 1 januari 2021 tot 1 maart 2022.
  • Initiële loonsverhoging van de feitelijke brutosalarissen van 1,7% per 1 oktober 2021 en een initiële loonsverhoging van 0,4% per 1 januari 2022.
  • Een eenmalige uitkering van €250,- bruto, op basis van een fulltime dienstverband, te betalen in juli 2021. Werkgevers die gebruik hebben gemaakt van de NOW-3 steunmaatregel hoeven deze niet te betalen.
  • Een eenmalige extra verlofdag, op basis van een fulltime dienstverband.
  • Het opnemen van een zogenaamde 'zwaar werk regeling' in de cao. Hiermee kunnen werknemers, die voldoen aan de daaraan gestelde voorwaarden, eerder met pensioen gaan.
  • De werkingssfeer van de cao wordt zodanig aangepast dat niet alleen het bedrijfsmatig bewerken van vlees, maar ook het vervaardigen van hybride producten (samengestelde producten die deels uit dierlijke en deels uit plantaardige grondstoffen bestaan) onder de werkingssfeer van de cao valt.
  • Cao-partijen hebben de wens uitgesproken om bedrijven die door de uitzonderlijke corona-omstandigheden in zwaar verkeer verkeren, te ontzien waar het gaat om de loonsverhoging per 1 oktober en 1 januari. Dit gaat om bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de NOW-3 steunmaatregel, waarbij de aanvraag is toegewezen en er geen restitutie van de ontvangen gelden hoeft plaats te vinden. Deze tegemoetkoming zou kunnen bestaan uit tijdelijke geheel of gedeeltelijke kwijtschelding van de premie VOS. Cao-partijen zullen daartoe een dringend appel doen op het bestuur van de Stichting Vormings- en Ontwikkelingsfonds in het Slagersbedrijf (VOS).
  • Partijen hebben afgesproken om in werkgroepverband het onderwerp beloning nader te bespreken en te onderzoeken. Doel daarbij is om te komen tot een toekomstbestendige visie op beloning binnen de slagersbranche. Hierbij gaat het niet alleen om het reguliere loon en loongebouw, maar onder andere ook om de toepassing van toeslagen binnen en buiten de branche.

Neem voor meer informatie of vragen contact op met KNS.

Altijd op de hoogte blijven?