Nieuw kunstvlees op de markt

attachment-001_food-image-VLS12089I01

WAGENINGEN – Een Wagenings bedrijfje van twee levensmiddelentechnologen brengt dit voorjaar een nieuwe vleesvervanger op de markt die wél sappig is.

WAGENINGEN – Een Wagenings bedrijfje van twee levensmiddelentechnologen brengt dit voorjaar een nieuwe vleesvervanger op de markt die wél sappig is.

Frank Giezen en Jeroen Willemsen, ontwikkelden samen een vezelige vleesvervanger op basis van soja-eiwit. Opvallend is volgens hen dat de vleesvervanger 'bite' heeft, stevig en sappig zoals kip.

De ontwikkelaars willen het procédé niet onthullen. Hun bedrijfje Ojah komt dit voorjaar met het product op de markt.

Extrusie
Volgens Atze Jan van der Goot , universitair hoofddocent in de proceskunde van levensmiddelen, werkt de productie waarschijnlijk via extrusie, meldt het NRC.

Alleen zo kunnen in principe lange vezels ontstaan. Maar dat was tot nu toe een proces dat leidde tot vrij onvoorspelbare resultaten. Volgens Jeroen Willemsen kan hun fabriek vezels van 15 centimeter lang produceren.

Subsidie
Het ministerie van LNV gaf Ojah en zeven andere Nederlandse bedrijven begin dit jaar een subsidie voor ‘onderzoek naar alternatieven voor dierlijke eiwitten'.

Van de subsidie gaat Ojah testen of het product ook te maken is met andere eiwitten dan uit soja. Erwt, tarwe, lupine of eiwitten uit de aardappelindustrie hoeven van minder ver te komen.
 

Lees ook:
Verburg proeft duurzame gehaktbal (2 februari 2010)
Vijf ton subsidie voor planktonburgers (11 januari 2010)
Vleeseters vinden nepvlees niet lekker (8 januari 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vleesvervangers

Meer over
Lees ook
‘Markt vleesvervangers in 10 jaar naar 140 miljard’

‘Markt vleesvervangers in 10 jaar naar 140 miljard’

De markt voor vleesvervangers is in potentie goed voor 140 miljard dollar. Volgens kenners van de Britse bank Barclays kan de omzet van onder meer bonenburgers, vegaschnitzels en andere vlees-alternatieven dat bedrag binnen tien jaar aantikken, zo schrijft zakenkrant Financial Times. Vleesvervangers zouden daarmee dan goed zijn voor 10 procent van de...

Marketingrapport Slagersbranche 2018 verschenen

Marketingrapport Slagersbranche 2018 verschenen

Het Marketingrapport Slagersbranche 2018 is afgelopen week verschenen. Marktdata.nl heeft een uitvoerig onderzoek uitgevoerd onder slagerijen in Nederland, de onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het rapport.Het Marketingrapport Slagersbranche 2018 biedt een actueel en compleet overzicht van de branchestructuur, het inkoopgedrag, de leveranciers...

Slagers in Markthal hebben het moeilijk

Slagers in Markthal hebben het moeilijk

Leegstand wordt een steeds groter probleem voor de Markthal in Rotterdam. Sinds de opening van het woon- en winkelgebouw met inpandige markthal in oktober 2014, stonden op geen enkel moment zo veel kramen leeg al nu. Waar horeca-ondernemers goede zaken doen, hebben veel eigenaren van versunits, waaronder diverse slagers, moeite het hoofd boven water...