Nieuw kunstvlees op de markt

13 augustus 2012 Caroline van der Plas

WAGENINGEN – Een Wagenings bedrijfje van twee levensmiddelentechnologen brengt dit voorjaar een nieuwe vleesvervanger op de markt die wél sappig is.

WAGENINGEN – Een Wagenings bedrijfje van twee levensmiddelentechnologen brengt dit voorjaar een nieuwe vleesvervanger op de markt die wél sappig is.

Frank Giezen en Jeroen Willemsen, ontwikkelden samen een vezelige vleesvervanger op basis van soja-eiwit. Opvallend is volgens hen dat de vleesvervanger 'bite' heeft, stevig en sappig zoals kip.

De ontwikkelaars willen het procédé niet onthullen. Hun bedrijfje Ojah komt dit voorjaar met het product op de markt.

Extrusie
Volgens Atze Jan van der Goot , universitair hoofddocent in de proceskunde van levensmiddelen, werkt de productie waarschijnlijk via extrusie, meldt het NRC.

Alleen zo kunnen in principe lange vezels ontstaan. Maar dat was tot nu toe een proces dat leidde tot vrij onvoorspelbare resultaten. Volgens Jeroen Willemsen kan hun fabriek vezels van 15 centimeter lang produceren.

Subsidie
Het ministerie van LNV gaf Ojah en zeven andere Nederlandse bedrijven begin dit jaar een subsidie voor ‘onderzoek naar alternatieven voor dierlijke eiwitten'.

Van de subsidie gaat Ojah testen of het product ook te maken is met andere eiwitten dan uit soja. Erwt, tarwe, lupine of eiwitten uit de aardappelindustrie hoeven van minder ver te komen.
 

Lees ook:
Verburg proeft duurzame gehaktbal (2 februari 2010)
Vijf ton subsidie voor planktonburgers (11 januari 2010)
Vleeseters vinden nepvlees niet lekker (8 januari 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vleesvervangers

Altijd op de hoogte blijven?