Boek over machinebouw voor de industrie

attachment-011_food-image-VLS10973I11

Hoe spelen machineleveranciers voor de voedingsmiddelenindustrie in op uitdagingen op het gebied van digitalisering, service en vergrijzing? In het nieuwe boek ‘Tot uw dienst! Kansen en uitdagingen voor de Nederlandse machinebouw’ biedt machinebouwexpert ZIM Consultancy een inkijkje in de keuken van succesvolle machinebouwers.

De voedingsmiddelensector is voor veel Nederlandse machinebouwers van proces- en verpakkingsmachines een belangrijke afzetmarkt. Nu digitale transformatie en Smart Industry ook binnen deze sector belangrijke actuele thema’s zijn, is het voor de toeleverende machinebouwindustrie essentieel om hierbij aan te haken. Tegelijkertijd is digitalisering een uitdaging in deze specifieke tak van de machinebouw, waarin engineer to order (ETO) de norm is en standaardisatie vaak lastig is. Daar komt nog bij dat ook de machinebouw te maken krijgt met oplopende tekorten aan goede technici.

Onderzoek, literatuur en verhalen

In het boek biedt ZIM consultancy een inkijkje in de keuken van succesvolle machinebouwers, aan de hand van onderzoek, wetenschappelijke literatuur én inspirerende verhalen uit de praktijk. Wat maakt dat het ene bedrijf wel hard groeit, en het andere zelfs niet overleeft? Hoe gaan machinebouwers om met actuele thema’s als digitale transformatie, voedselveiligheid en vergrijzing? En: hoe gaan zij de juiste mensen werven voor de toekomst? Deze en tal van andere thema’s keren terug in het boek.

Daarbij betrekt ZIM Consultancy ook de belangrijkste ontwikkelingen en trends bij de belangrijkste doelgroep van de Nederlandse machinebouw: bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Wat verwachten deze bedrijven van de machinebouw? En hoe kunnen machinebouwers hier, in het licht van deze dynamische context, op inspelen?

Serviceactiviteiten

Om in tijden van afvlakkende groei en toenemende personeelstekorten hun klanten in de voedingsmiddelenbranche goed te kunnen blijven bedienen, zullen machinebouwers volgens ZIM Consultancy moeten investeren in het verder uitbouwen en professionaliseren van hun serviceactiviteiten. Investeringen in service zullen tevens leiden (mits goed aangepakt) tot meer risicospreiding, een hogere omzet, beter en intensiever contact met klanten, en meer slagkracht bij het binden en boeien van personeel. Dat is uiteindelijk goed voor de machinebouw zelf, en daarmee ook voor de markten die deze belangrijke sector bedient.

ZIM Consultancy

ZIM Consultancy is meer dan twintig jaar actief in de machinebouwindustrie, met als specialisatie de maatwerk-machinebouw. Hierbij richt het bedrijf, dat zowel nationale als internationale organisaties bedient, zich op de dagelijkse productiviteitsthema’s die binnen deze industrie leven, zoals het verbeteren van het verkoop- en serviceproces en het boeien en binden van personeel. Naast de werkzaamheden als uitvoerend consultant verricht ZIM Consultancy ook geregeld onderzoek naar de succesfactoren binnen de maatwerk-machinebouw. Hieromheen biedt het bedrijf ondersteunende producten en diensten aan, zoals publicaties, marktstudies, workshops, webinars en cursussen.

Beschikbaar vanaf voorjaar 2021

Het boek Tot uw dienst! Kansen en uitdagingen voor de Nederlandse machinebouw verschijnt in het voorjaar van 2021. Geïnteresseerden kunnen nu alvast intekenen op het boek door een mail te sturen naar info@zimconsultancy.nl.

 
Lees ook
Maaltijden van de slager

Maaltijden van de slager

Maaltijden zijn niet meer weg te denken uit het assortiment van veel slagers. En het aandeel groeit alleen maar. Het is niet alleen zaak om verser en beter te zijn dan de supermarkten, maar ook om je te onderscheiden van andere versspecialisten die maaltijden verkopen. Wat heb je, naast je eigen kwaliteitsvlees, daarvoor nodig?

Tijdwinst – Elke dag om 15.00 uur klaar

Tijdwinst – Elke dag om 15.00 uur klaar

In het boek Tijdwinst – Elke dag om 15.00 uur klaar geeft Björn Deusings praktische tips over time management en slimmer werken. Hij belooft hogere productiviteit, meer rust en een zes-urige werkdag.

Easy BBQ Every Moment

Easy BBQ Every Moment

In ‘Easy BBQ, Every moment’ deelt Grill Guru 101 tips & tricks voor de BBQ en 40 recepten voor vlees, vis, groente en desserts. Van een klassieke Sunday roast tot een snelle Friday night burger of een groetetopper voor Meatless Monday.