Nepluvi doet WOB-verzoek over rapport efficiëntie NVWA

16 december 2016

De Vereniging van de Nederlands Pluimvee Verwerkende Industrie (Nepluvi) heeft een verzoek tot openbaarmaking van het rapport over de efficiëntie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingediend.

Rapport over efficiëntie

Eind november werd in een plenaire vergadering in de Tweede Kamer duidelijk dat staatssecretaris Martijn van Dam een rapport over de efficiëntie van de NVWA heeft. Nepluvi heeft nu op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) een verzoek tot openbaarmaking hiervoor ingediend.

Strijd tegen hoge tarieven

“Al jaar en dag strijden wij tegen de te hoge tarieven die onze leden moeten betalen voor het wettelijk verplichte NVWA-toezicht. De kosten voor één fte NVWA-toezicht is voor een bedrijf ruim 300.000 euro per jaar en is daarmee substantieel hoger dan in de omringende landen. De Raad van State heeft onlangs gesteld dat het volledig doorrekenen van dergelijke toezichtkosten voor in elk geval een deel uit de algemene middelen moet worden betaald. Daarnaast zouden de door de bedrijven te betalen toezichtkosten nog verder gereduceerd kunnen worden als het NVWA-toezicht op een efficiëntere wijze wordt vorm gegeven. Om dit aan te kunnen tonen heeft Nepluvi dit WOB-verzoek ingediend”, aldus Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi.

Altijd op de hoogte blijven?