Negen tips voor de kerstdrukte in de slagerij

13 december 2022 Redactie Vleesmagazine

De feestdagen komen eraan en slagers zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Hoe reguleer je met kerst en oud en nieuw de drukte in de slagerij en de winkel? Vleesmagazine geeft tips.

1.Werk met bestellingen
Veel slagers werken tijdens de kerst met bestellingen. Dat maakt het makkelijker om inkoop en planning op elkaar af te stemmen. Door de bestellingen van te voren klaar te maken, worden klanten sneller geholpen.

2. Maak een afhaalloket
Creëer een speciaal afhaalloket voor bestellingen, het liefst buiten de winkel. Bijvoorbeeld bij de zij-ingang of achteruitgang.  Andere opties zijn een tent voor de winkel (check bij gemeente of dit mag) of creëer een zogenaamde drive-tru. Klanten die bestellingen afhalen komen dan niet in de winkel.

3. Tijdblokken
Plan tijdblokken voor het afhalen. Bijvoorbeeld de eerste 25 bestellingen tussen 9.00 en 10.00 uur, de volgende tussen 10.00 en 11.00 uur etc. Zo komen klanten verspreid over de dag hun bestelling halen.

4. Voorverpakte producten
Zorg voor voorverpakte producten en biedt vers vlees gevacumeërd aan. Medewerkers kunnen ‘gewone’ klanten sneller helpen als ze niet alle producten klaar hoeven te maken.

5. Communicatie naar de klant
Communiceer je plannen duidelijk naar de klant. Laat van te voren weten waar en wanneer de klant zijn of haar bestellingen kan op halen en geef dit ook duidelijk aan in de winkel. Zorg dat lanten van te voren op de hoogte zijn van het kerstassortiment zodat ze niet in de winkel nog moeten bedenken wat ze willen kopen.

6. Zet webshop op tijd uit
Zet de webshop een paar dagen voor kerst en oud en nieuw uit. Anders blijven tot de laatste dag bestellingen binnen komen. Dat geeft onrust en vergroot de kans dat op nee-verkopen.

7. Extra pinapparaten
Zorg voor voldoende mobiele pinapparaten. Dan hoeven klanten niet naar de pinterminal te lopen.

8. Team
Bespreek van te voren met je team hoe je de drukte aan wilt pakken. Zorg iedereen weet wat er die dagen van hem of haar verwacht wordt.

9. Houd het hoofd koel!
En tot slot. Houd het hoofd koel. Bij een volle winkel helpt het niet als je zelf onrustig wordt. Help je klanten rustig en efficiënt en houd de sfeer goed.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?