The Pig Story organiseert op 10 en 11 september het Weekend van het Varken. Veertien varkenshouders over heel Nederland geven uitleg over de Nederlandse varkenshouderij en organiseren allerlei activiteiten op hun boerenerf.

Moderne varkenshouders willen graag laten zien dat ondernemen in de varkenshouderij in deze tijd niet altijd gemakkelijk maar wel leuk is. Tijdens het Weekend van het Varken ontdekken bezoekers dat Nederland veel verschillende varkenshouderijen kent. Klein, groot, regulier of juist met extra veel ruimte en welzijn voor de dieren.

Soorten varkenhouderijen

Sommige bedrijven richten zich op het fokken en in stand houden van de beste varkensrassen. Biggen die op deze bedrijven worden geboren gaan later zelf ook een leven leiden als moedervarken (zeug). Het werk van deze veehouders vergt extra veel kennis over de erfelijkheid en de gezondheid van varkens.

Bij vermeerderingsbedrijven leven zeugen (moedervarkens) die regelmatig een nestje jonge biggen krijgen. De zeugen leven er in groepen in een ruime huisvesting. Daar kunnen ze eten, spelen en relaxen wanneer ze maar willen. Een paar dagen voor de bevalling verhuizen ze naar een speciale kraamafdeling. Daar is alles erop gericht om moedervarkens en hun biggen zoveel mogelijk comfort en zorg te bieden. Na 28 dagen kan een big al op eigen benen staan. De biggen verhuizen dan naar de biggenstal. Vleesvarkensbedrijven kopen biggen van ongeveer 25 kilo om in hun bedrijf op te laten groeien tot volwassen varkens die klaar zijn voor de slacht.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Duurzaamheid

Nederlandse varkenshouders investeren veel in duurzaamheid. Veel bedrijven kochten een luchtwasser die ammoniak, geur en stof uit de stal filtert zodat de buurt en de natuur geen last hebben van hun bedrijf. Veel boeren zaaien veldbloemen, plaatsen uilenkasten en vogelhuisjes op hun erf om de natuur te stimuleren. Bijen, insecten en vogels zijn onmisbaar voor boeren. Daarvan profiteren ze ook zelf. Uilen vangen veel muizen. Insecten zijn belangrijk voor het bestuiven van landbouwgewassen.

Activiteiten

Tijdens Weekend van het Varken zien bezoekers dat boeren hun dieren veel overblijfselen uit de voedingsindustrie voeren. Oud brood en overblijfselen uit de bier-, friet-, snoep-, koek- en kaasfabriek bijvoorbeeld. Dat maakt vlees duurzamer en het voorkomt voedselverspilling. De mest die varkens produceren is onmisbaar om nieuwe voeding zoals groenten, fruit, suikerbieten en granen te produceren. Steeds meer varkenshouders verkopen het vlees van eigen erf rechtstreeks aan consumenten. Daar is veel vraag naar. Consumenten vinden het vaak prettig om te weten waar hun vlees vandaan komt.

Op het erf van de deelnemende varkenshouders is er tijdens Weekend van het Varken van alles te doen. Varkenshouders, dierenartsen en voerleveranciers geven uitleg en beantwoorden vragen. Vanuit speciale zichtruimtes kunnen bezoekers naar de varkens kijken. Boeren organiseren allerlei (educatieve) activiteiten voor kinderen en volwassenen. Alle bedrijven, locaties, openingstijden en exacte activiteiten van alle deelnemende varkenshouderijen vind je op de website van Pig Story.

Altijd op de hoogte blijven?