Nederlandse veestapel groeit gestaag door

attachment-001_food-image-1550146

Op 1 april 2014 waren er in Nederland 4 miljoen runderen. Dit is bijna 2 procent meer dan een jaar eerder. Er werd vooral meer melkvee gehouden. Het aantal melk- en kalfkoeien is tussen 1 april 2013 en 1 april 2014 toegenomen met 19.000 dieren (ruim 1 procent) tot 1,57 miljoen dieren. Het hoogste aantal in de afgelopen 15 jaar, aldus het CBS. Er is ook een toename bij het jongvee voor de fokkerij. Dit aantal steeg met 62.500 naar 1,31 miljoen dieren. Dit alles blijkt uit de jongste cijfers van het CBS.

De varkensstapel bleef vrijwel onveranderd. Een forse toename van het aantal biggen werd deels gecompenseerd door een daling van het aantal vleesvarkens, aldus de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2014. In april 2014 telde Nederland 12,2 miljoen varkens, ruim 1.000 minder dan een jaar eerder. Het aantal biggen steeg met bijna 2 procent tot 5,4 miljoen dieren. Daarentegen daalde het aantal vleesvarkens met bijna 2 procent tot 5,7 miljoen dieren. Het aantal fokvarkens steeg met bijna 1 procent naar 1,2 miljoen dieren.

Bij de vleeskalveren nam het aantal dieren met 0,7 procent af en het overige jongvee voor de slacht nam af met 4 procent. Begin april 2014 waren er 103 miljoen kippen, een stijging van ruim 5 miljoen dieren ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging komt vooral door de stijging (+ 6,4 procent) van het aantal vleeskuikens tot 47,1 miljoen en iets minder door de stijging (+ 3,9 procent) van het aantal leghennen tot 46,6 miljoen dieren.

Lees ook
Vlees van de Longhorns specialiteit Groningse slager

Vlees van de Longhorns specialiteit Groningse slager

Slager Nanning van Wijk in het Groningse Niekerk is behalve slager sinds 2015 ook hobbyboer. Hij beheert een van de twee kuddes Engelse Longhorns in ons land. ‘Een langzaam groeiend ras, dat tot bijzonder smakelijk vlees leidt’, weet de slager.In het Groningse Niekerk is slagerij Nanning van Wijk al jaren een begrip. Het dorp in West-Groningen, op luttele...

BoerBurgerBoek bundelt 21 persoonlijke boerenverhalen

BoerBurgerBoek bundelt 21 persoonlijke boerenverhalen

Waar komt mijn voedsel vandaan? Zorgen boeren wel goed voor hun dieren? Word je ziek van glyfosaat? Zitten er antibiotica in vlees en zuivel? Blijven kalveren bij de koe? Waarom lopen koeien ‘s winters niet buiten? Hoe worden onze bloemen geteeld? Wat is pulsvissen? Hoe lang zitten varkens in een vrachtwagen? Waarom zijn er bruine en witte eieren? Op...

Veel darmbacteriën gevonden in vleeshouderij

Veel darmbacteriën gevonden in vleeshouderij

Bij bijna 9 op de 10 veehouderijen (86 procent) zijn runderen besmet met de darmbacterie campylobacter. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de NVWA bij 196 boerenbedrijven.Campylobacter kan bij mensen maag- en darmklachten veroorzaken. De STEC-bacterie, een variant van de poepbacterie E-coli die een gifstof produceert, komt bij een kwart van de...