Nederlandse veestapel groeit gestaag door

attachment-001_food-image-1550146

Op 1 april 2014 waren er in Nederland 4 miljoen runderen. Dit is bijna 2 procent meer dan een jaar eerder. Er werd vooral meer melkvee gehouden. Het aantal melk- en kalfkoeien is tussen 1 april 2013 en 1 april 2014 toegenomen met 19.000 dieren (ruim 1 procent) tot 1,57 miljoen dieren. Het hoogste aantal in de afgelopen 15 jaar, aldus het CBS. Er is ook een toename bij het jongvee voor de fokkerij. Dit aantal steeg met 62.500 naar 1,31 miljoen dieren. Dit alles blijkt uit de jongste cijfers van het CBS.

De varkensstapel bleef vrijwel onveranderd. Een forse toename van het aantal biggen werd deels gecompenseerd door een daling van het aantal vleesvarkens, aldus de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2014. In april 2014 telde Nederland 12,2 miljoen varkens, ruim 1.000 minder dan een jaar eerder. Het aantal biggen steeg met bijna 2 procent tot 5,4 miljoen dieren. Daarentegen daalde het aantal vleesvarkens met bijna 2 procent tot 5,7 miljoen dieren. Het aantal fokvarkens steeg met bijna 1 procent naar 1,2 miljoen dieren.

Bij de vleeskalveren nam het aantal dieren met 0,7 procent af en het overige jongvee voor de slacht nam af met 4 procent. Begin april 2014 waren er 103 miljoen kippen, een stijging van ruim 5 miljoen dieren ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging komt vooral door de stijging (+ 6,4 procent) van het aantal vleeskuikens tot 47,1 miljoen en iets minder door de stijging (+ 3,9 procent) van het aantal leghennen tot 46,6 miljoen dieren.

Lees ook
Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

Het bijzondere vlees van de koeien van Ad Lam

De jarenlange samenwerking tussen slager Pepijn Putman en vleesveehouder Ad Lam wordt getypeerd door drie gezamenlijke drijfveren: respectvol omgaan met dieren, werken met grondstoffen van topkwaliteit en het streven naar het lekkerste, meest malse stukje vlees voor de klant. “Ik wil niet goedkoop, ik wil een goede kwaliteit.”

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

SVO studenten bezoeken biologische Angusfokkerij

Studenten van de SVO vakopleiding food in Goes bezochten de Biologische Angusfokkerij Poelzicht in ’s Heer Abtskerke. Onder begeleiding van hun praktijk vakdocent Adriaan van Moort kregen ze op de boerderij tekst en uitleg van René de Wilde en zijn vrouw Christine.

Wagyu uit de polder

Wagyu uit de polder

Wagyuvlees is bezig aan een opmars. Klanten komen van heinde en ver naar Het Koeienhuis in Benningbroek. Daar verkopen Klaas en Wendy Vlaar hun exclusieve rundvlees. Het gemarmerde vlees is de droom van menig carnivoor. En niet alleen de bekende dure delen zijn de moeite waard. “Onze wagyuburgers zijn niet gekruid, wij kruiden onze koeien.”